Vallès

Desarticulen una organització neonazi amb presència a Sentmenat

Mossos d’Esquadra i Policia Nacional han desarticulat aquest dimarts la branca espanyola d’una organització internacional vinculada al nacionalisme i supremacisme blanc. Es tracta de Combat 18, il·legal a Alemanya i que al Canadà està considerat grup terrorista. A Espanya pretenia crear un projecte neonazi amb intenció d’actuar segons els seus objectius polítics. Els agents han fet 14 escorcolls en diferents municipis catalans i també a Madrid, Lugo, Màlaga i Toledo. Han detingut 16 persones, 13 homes i 3 dones. Combat 18 està considerat com el braç armat de l’organització ultradretana Blood and Honour, que té presència en diversos països i que aposta per la lluita armada clandestina per aconseguir les seves finalitats polítiques.

En un comunicat, els Mossos han apuntat que aquesta organització incita a l‘odi per motius racistes, antisemites i ideològics, i pretén establir un règim nacionalsocialista, desestabilitzar el normal funcionament de les institucions polítiques, socials o econòmiques i alterar greument la pau pública per tal de preservar la supremacia de la raça blanca.

Dos detinguts a Sentmenat

Sota la tutela del jutjat d’instrucció número 3 de Manresa, els agents han fet 14 escorcolls: 10 a Catalunya i 4 a la resta de l’Estat. De les 16 detencions, onze s’han fet a municipis catalans: dues a Barcelona, dues a Lloret de Mar, dues al Prat de Llobregat, dues a Mollerussa, dues a Sentmenat i una a Sant Boi de Llobegat. Les altres cinc s’han fet a la resta d’Espanya: dues a Màlaga, una a Lugo, una a Arganda del Rey (Madrid) i una a Ventas de San Julián (Toledo).

Els detinguts es relacionaven amb membres de Combat 18 d’altra països, tant d’Europa com de Sud-Amèrica. L’activitat principal del grup s’ha centrat en la realització de múltiples reunions organitzatives, captació continuada de militància, marxandatge per tasques de recaptació econòmica per finançar el grup, intent d’abastiment d’armes de foc, planificació de futures accions violentes contra persones i béns i activitat continuada de proselitisme ultradretà en forma de discursos d’odi per motius racistes, antisemites, LGTBI-fòbics, xenòfobs i ideològics, materialitzats a Internet, en grups de missatgeria instantània i en el pla físic.

Extremisme violent

Combat 18, així com altres organitzacions similars, s’adscriuen en gran part a l’extremisme violent de matriu ètnica o racial, també conegut per la seva nomenclatura en anglès (REMVE). Aquest extremisme, de caire transnacional i molt violent, té com a principal objectiu la preservació i la defensa de la raça blanca com a eix de cohesió. Ha protagonitzat històricament accions terroristes, moltes d’elles amb un nombre elevat de víctimes mortals. Alguns exemples són l’atac amb un camió bomba a la seu de l’FBI a Oklahoma (1995) amb 168 víctimes mortals; els atacs d’Anders Breivik a Oslo i l’illa d’Utoya (Noruega, 2011) amb 77 víctimes mortals o l’atac per motius racistes a una Església de Charleston (2015) amb 9 persones mortes. Més recentment, l’any 2019 van cometre accions terroristes a Christchurch (Nova Zelanda), Poway i El Paso (EUA) i Halle (Alemanya). L’octubre de 2022 a Bratislava (Eslovàquia) van ser assassinades dues persones en un atac a un local LGTBI. A Jacksonville (EUA), l’agost passat van morir assassinades tres persones per motius racistes.

La investigació del cas continua oberta i no es descarten noves detencions. Els detinguts passaran a disposició judicial durant els pròxims dies.

Detinguts a Sentmenat en un operatiu contra un grup neonazi | ACN

Operatiu policial a Sentmenat | ACN

Símbol del grup neonazi a Sentmenat | ACN

Detinguts a Sentmenat en un operatiu contra un grup neonazi | ACN

Comentaris
To Top