Ciutat

Dubtes i certeses sobre el traspàs de Rodalies: què passarà amb l’R4?

La xarxa ferroviària passaria a ser competència de la Generalitat

[Marc Béjar i Laura Hernández]

L’acord per al traspàs de Rodalies entre el PSOE i ERC en el marc de la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez va arribar la setmana passada envoltat d’incògnites encara pendents de resoldre. Els republicans asseguren que el document pactat fa referència a un “traspàs integral” per fases i inclou vies, trens i recursos. De fet, que hi hagués un traspàs “integral” era una condició que havia posat ERC al llarg de la negociació i que el partit no pensava rebaixar.

L’aplicació de l’acord tindria impacte des d’una perspectiva local. A la nostra ciutat, sense anar més lluny, les estacions de Sabadell Nord, Centre i Sud passarien a ser gestionades per la Generalitat, així com la línia R4, que acumula en els últims mesos les crítiques d’usuaris per les constants afectacions en la infraestructura. Més enllà de la realitat actual, reivindicacions històriques en clau sabadellenca, com l’estació a Can Llong, passarien a ser taslladades ara al Govern català, que en tindria les competències. La infraestructura, de fet, ja va ser inclosa en els pressupostos generals de l’Estat a finals del 2022.

L’acord només preveu, per ara, que la Generalitat assumeixi “almenys” la infraestructura ferroviària de les línies de la línia del Maresme de l’R1, la línia Sant Vicenç de Calders-Barcelona de l’R2sud i la línia Papiol-Hospitalet-Vic-Puigcerdà de l’R3. Així, no s’esmenta la línia R4.

Per què queda exclosa l’R4?

El sistema ferroviari català és complex, amb vies que donen servei exclusivament a viatgers i altres, com l’R4, per les quals circulen viatgers i mercaderies. La línia opera per a mercaderies entre Sant Vicenç de Calders i Castellbisbal, des d’on viatgen cap a Santa Perpètua i Mollet, en direcció a la frontera de Portbou. Per aquest motiu l’R4 queda, de moment, fora de l’acord.

Segons el document pactat entre totes dues formacions, inicialment només es farà el traspàs dels trams on circulin exclusivament trens de titularitat catalana, tot i que es crearà una comissió per analitzar-los tots i considerar si en el futur se’n podrien traspassar més. Una qüestió que afegeix incertesa al voltant del futur de la xarxa ferroviària.

Quan està previst el traspàs?

No hi ha un calendari tancat. L’acord de traspàs preveu un estudi detallat de totes les vies, inclosa l’R4, per a passar a titualitat de la Generalitat. “No està descartat que algun tram de viatgers de l’R4 es pugui incorporar finalment a aquest acord”, apunta Marc Sanglas, secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat.

Com afectarà al servei el fet de quedar fora del pacte?

El servei es prestarà en les mateixes condicions que fins ara donat que, de moment, no canvia la titularitat de les vies ni l’operadora, que continua sent Renfe. La Generalitat continuarà gestionant a l’R4 horaris i tarifes. L’intercanvi amb les línies traspassades -R1,R2 i R3- no patirà canvis. Tampoc els enllaços amb FGC, Metro o tramvia.

Baixaran les incidències?

L’acord obre la porta a millores en la infraestructura. Les inversions aniran a càrrec de l’Estat, independentment de la titularitat de la via, i la Generalitat participarà en la presa de decisions i en les prioritats. Les obres les executarà de moment el ministeri. El pacte inclou el traspàs, durant 2024, de 335 milions del dèficit tarifari i, en anys successius, el traspàs del dèficit anual cada primer trimestre.

S’informarà millor l’usuari?

Es constituirà l’empresa pública Rodalies Catalunya, que substituirà com a operadora a Renfe. La nova operadora tindrà majoria de la Generalitat i canviarà l’operativa, apunta Sanglas. “Fins ara no teníem accés a les incidències, només puntualment, i a partir d’ara sí. Això ens ha de permetre comunicar millor”.

Quin és el recorregut de l’R4?

Amb 143 quilòmetres de recorregut, l’R4 és la línia de Rodalies més llarga de Catalunya. Des de Sant Vicenç de Calders fins a Manresa, l’R4 discorre per la comarca del Penedès fins a Martorell, travessa Barcelona per Molins de Rei fins a l’Hospitalet de Llobregat, i té parades a Sants, plaça Catalunya, Arc de Triomf i Fabra i Puig, des d’on continua ruta cap al Vallès (Sabadell, Terrassa) en direcció a Manresa.

Quantes persones utilitzen l’R4?

Cada dia laborable pugen als trens de la R4 134.213 usuaris. La línia opera amb 162 trenes i té parada a 39 estacions. La ruta de l’R4 connecta amb R1, R2, R3 i R7 de Rodalies Barcelona, amb els trens d’alta velocitat, de llarga distància i amb Ferrocarrils, metro i tramvia.

La postura dels dos partits a Sabadell

De moment, des de l’Ajuntament de Sabadell, governat pel PSC, eviten posicionar-se i esperen conèixer aviat tots els detalls sobre el pla. Per la seva banda, en l’altre costat de la negociació, fonts d’ERC a Sabadell s’han mostrat satisfets per l’entesa. “Guanya Catalunya, guanya Sabadell i guanya la gent, que és la prioritat”, ha defensat Gabriel Fernàndez, destacant que el traspàs “impacta i millora la vida de la gent”.

En aquest sentit, l’octubre del 2021, el grup municipal d’ERC va impulsar una moció a la Junta de Portaveus perquè Sabadell reclamés al govern espanyol que completés el traspàs de Rodalies a la Generalitat. Aleshores, hi van votar a favor Junts per Sabadell, la Crida i Marta Morell –en representació de Podem–. En aquell moment, PSC i Ciutadans van votar-hi en contra.

Comentaris
To Top