
ARA A PORTADA
Sabadell i la bicicleta, un repte pendent
Millorar les connexions i reforçar la seguretat, els punts clau per a una millor xarxa pedalable

- Llegeix les notícies més destacades de les últimes hores a Sabadell
Publicat el 14 de novembre de 2023 a les 09:04
Actualitzat el 14 de novembre de 2023 a les 15:40
Millorar la mobilitat amb bicicleta i oferir una major continuïtat a la xarxa pedalable és un dels reptes urbanístics als quals s’enfronta actualment l’Ajuntament de Sabadell. Si l’any 2019 les dades mostraven que diàriament només un 0,4% dels sabadellencs utilitzava la bicicleta, és a dir uns 3.200 ciutadans, les últimes dades-novembre del 2020-xifren aquesta dada en 9.336 usuaris, el que suposa un 1,4%. Unes dades que des del consistori es volen millorar. És per això que els últims anys els diferents governs de la ciutat han intentat implementar mesures per afavorir l’ús de la bicicleta.
Un dels més recents va ser el Pla Director de la Bicicleta, impulsat pel govern del quadripartit. Aquest es va presentar el novembre del 2018 i formava part del Pla de Mandat 2016-2019 dins del Compromís per l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible de Sabadell. La xarxa proposava construir 8 eixos que en total haurien de sumar 70 km de longitud, dels quals 15 km es correspondrien a la xarxa existent en aquell moment. Per tant, es pretenia fer 55 km nous, concretament 34 km segregats en calçada, 8 km compartits amb vehicle privat, 6 amb solucions mixtes i 7 compartits amb els vianants. Per acabar, també volia pacificar la ciutat amb major senyalització i creació de zones límit a 30 km/h. El pla s’havia d’executar entre el 2018-2020 i es calculava un cost d’inversió i manteniment d’uns 11,6 milions (sense IVA). Així i tot, el projecte mai es va completar del tot.
[caption id="attachment_279489" align="aligncenter" width="495"]
Plànol de les vies ciclistes programades en el període de 2023-2027 / Ajuntament[/caption]
Amb el canvi de govern i l’entrada del PSC el maig del 2019 es van implementar noves polítiques al respecte. En aquesta línia la ciutat ha experimentat una millora en els últims anys, sent la xarxa pedalable un dels millors exemples, amb un creixement d’un 36% de carrils exclusius per a bicicletes des del 2016, passant de 37 km a 51,76 km. A més a més, l’Ajuntament acaba de rebre una subvenció de 4,9 milions d’euros del Ministeri de Transports Mobilitat i Agenda Urbana corresponent a la segona convocatòria del Programa per a la implantació de les zones de baixes emissions (ZBE) i la transformació sostenible de l’espai urbà. Una part d'aquests, tal com han assegurat des del consistori, es destinaran a projectes com el del carril bici que connectarà Sabadell i Terrassa per l’N-150-projecte que actualment es troba estancat-, la millora d’accessibilitat i seguretat d’itineraris per a vianants i ciclistes a la Gran Via i Raval d’Amàlia o un nou carril bici al carrer de l’Alcalde Ribé, entre altres.
Des del consistori la tinenta d’alcaldessa Àrea d’Espai Urbà, Acció Territorial i Participació, Mar Molina, considera que “els projectes existents i els acabats demostren una aposta clara per la bicicleta”. Pel que fa a la connexió entre Sabadell i Terrassa, Molina confia en el fet que “sigui un projecte que marqui la comunicació entre ambdues ciutats”, ja que “la mobilitat sostenible és un dels reptes que se’ns presenta a totes les ciutats i estem entomant en coordinació amb altres municipis”.

Notícies recomenades
-
Sabadell L’Ajuntament de Sabadell suspèn les activitats a l’aire lliure i Rodalies atura el servei per les pluges intenses
-
Sabadell Per què desapareix la fideuada de la Festa Major?
-
Sabadell Com aconseguir un dels 20.000 mocadors de la Festa Major de Sabadell
-
Sabadell El sabadellenc Fèlix Colomer, víctima d'un rocambolesc robatori al seu pis de matinada
-
Sabadell Javier Guerrero presenta el seu llibre 'Sé Abejorro'
-
Sabadell La fira d'artesans del Nadal tornarà a Sabadell: FANSA i Ajuntament arriben a un acord