Ciutat

FOTOS | La diada de Sant Antoni omple els carrers de Sabadell

La jornada compta amb diversos actes, amb els animals com a protagonistes

Els cavalls i carruatges han conquerit de nou Sabadell. Com cada 17 de gener, els carrers s’han ompert durant la tarda per la passada de Sant Antoni Abat, patró dels animals. La comitiva ha recorregut diferents punts de la ciutat, amb una àmplia expedició que ha arrencat a l’Eix Macià a les cinc. Ha estat una jornada marcada per la tradició i l’esperit festiu, amb els cavalls galopant per l’asfalt sabadellenc. Enguany, n’hi hagut menys dels esperats, un fet que des des l’organització atribueixen a la inestabilitat meteorològica i als canvis a l’hora de participar en la cita. Al voltant de les set del vespre, una mica abans del previst, finalitzava al passeig de la plaça Major una diada amb aroma reivindicatiu i una mirada renovada de la festa.

L’acte, organitzat per les colles Sant Antoni Abat Colla Vella i Joventut Sant Antoni Abat Colla Nova -i amb la col·laboració de l’Ajuntament-, ha aplegat milers d’espectadors, en una marxa guiada per la Colla de Música de Sabadell. “La gent sempre respon. És una jornada plena d’activitats. El nostre dia gran”, resumia Noemí Torras, de la Colla Nova.

L’avinguda de l’Onze de Setembre, la via de Massagué, el passeig de Manresa, el passeig de la Plaça Major o la Rambla han estat alguns dels punts de pas del seguici, desplaçat al ritme de tambors i trompetes davant l’expectació dels presents. Molts d’ells, botiguers que han tretel cap a l’aparador al pas del grup. La pluja no ha aigualit la trobada, endolcida amb els quilos de caramels que els més petits s’afanyaven a recollir. Les obres a la Gran Via han obligat a adaptar el gir de Cal Pané, punt icònic de la ruta, que ha modificat lleugerament el canvi de sentit.

La passada de Sant Antoni | Victor Castillo

Enguany, la passada arribava amb canvis. Els participants es van haver d’inscriure prèviament i durant el trajecte hi havia punts amb veterinaris. Una mesura per avaluar que els propietaris dels cavalls tenen tota la documentació necessària i garantir el benestar dels animals participants.

Una agenda plena

La jornada, que també va comptar amb presència institucional de partits i diversos col·lectius, ha arrencat ben d’hora, amb la trobada matinal de la comitiva a casa dels Abanderats petit i gran. Un altre dels moments especials va ser a la plaça del Taulí, on va tenir lloc l’habitual benedicció dels cavalls i altres animals domèstics. Tampoc va faltar la solemne celebració eucarística a l’església de Sant Fèlix en honor a Sant Antoni Abat. La festivitat, que va viure el clàssic aperitiu i l’entrega de pa i coca als socis de les colles a l’Hotel Urpí, va anar pujant la temperatura fins a donar el tret de sortida al trajecte.

Benedicció dels animals Sant Antoni

Benedicció dels animals per Sant Antoni | Victor Castillo

Benedicció dels animals Sant Antoni

Benedicció dels animals per Sant Antoni | Victor Castillo

Benedicció dels animals Sant Antoni

Benedicció dels animals per Sant Antoni | Victor Castillo

Una tradició centenària

La festa dels Tres Tombs és una tradició amb més de 150 anys a la ciutat. L’any passat, va recuperar el seu esperit familiar després de dos anys sense trepitjar l’asfalt per la pandèmia. Tot i el marcat caràcter clàssic, una de les voluntats en aquesta edició -amb més d’una cinquantena de cavalls i una vintena de carros i carruatges- ha estat adaptar la festivitat als nous temps per a la protecció i benestar dels animals. Tot plegat, fent que la ciutat la gaudís com una de les festes més importants de l’any.

Benedicció dels animals per Sant Antoni | Victor Castillo

Benedicció dels animals per Sant Antoni | Victor Castillo

Benedicció dels animals per Sant Antoni | Victor Castillo

Benedicció dels animals per Sant Antoni | Victor Castillo

Benedicció dels animals per Sant Antoni | Victor Castillo

Afectacions al trànsit per la passada de Sant Antoni Abat a Sabadell

Comentaris
To Top