Ciutat

El síndic de Sabadell demana una millor accessibilitat al taxi

L’Ajuntament té previst incorporar quatre taxis adaptats més aquest 2024

El Síndic de Greuges de Sabadell, Josep Escartín, ha demanat a l’Ajuntament que apliqui mesures per garantir el servei de taxi adaptat a la ciutat, un fet que ha provocat queixes  a Sabadell. És la principal recomanació que Escartín formula en la primera actuació d’ofici després del seu nomenament.

Després d’analitzar la situació, el síndic sosté que l’Ajuntament de Sabadell “no garanteix l’accessibilitat universal en l’àmbit del taxi a la ciutat” cosa que constitueix una vulneració dels drets humans. “Això afecta drets com l’accessibilitat i la mobilitat, però també tots aquells relacionats amb la promoció de l’autonomia personal i la igualtat d’oportunitats”, expos.

Escartín assenyala que en els últims anys s’han fet accions per millorar la situació però alerta que aquestes “han estat insuficients”. Així, recomana que “s’adoptin les mesures per definir les solucions més idònies i planificar la nostra ciutat, fent-la més accessible”.

Quatre nous vehicles el 2024

L’Ajuntament assegura que és conscient d’aquesta necessitat, però assenyala que la decisió de comprar o no vehicles adaptats és dels professionals del taxi. En aquest sentit, el pròxim mes de març s’incorporaran a la flota dos vehicles accessibles i a mitjans d’any dos més. Això situarà el nombre de taxis adaptats que presten el servei de guàrdies en 5 i, en total, en 7 el nombre de taxis adaptats.

Alhora, entre les accions que el consistori fa per garantir aquest servei hi ha la concessió d’ajuts als professionals. Se n’atorguen dos tipus de subvencions. D’una banda, s’ha establert una ajuda per a l’adquisició i transformació a vehicles de taxi accessibles, dotada de 15.000 euros, per tal que puguin proporcionar servei com a vehicle amb una o més places per a persones amb mobilitat reduïda. D’una altra, es concedeixen un mínim de 6.000 euros anuals per a la prestació del servei de taxi adaptat per cobrir la major dedicació personal i despeses que suposa la prestació d’aquest servei.

Les queixes dels usuaris

La resolució de la Sindicatura parteix de queixes que alguns sabadellencs han formulat sobre la disponibilitat de taxis adaptats. Actualment, a Sabadell hi ha 143 llicències de taxi, de les quals només 5 son amb vehicle accessible. D’aquestes, únicament tres estan adscrites al servei de guàrdia 24h. “S’incompleixen la llei d’accessibilitat, que obliga a tenir com a mínim el 5% de la flota adaptada a persones amb discapacitat”, afirma Escartin.

“La Sindicatura ha recollit casos de persones que han hagut d’esperar entre sis i vuit hores per disposar d’un taxi adaptat i tornar a casa després d’utilitzar un recurs hospitalari”, afegeix.

Comentaris
To Top