Ciutat

HEMEROTECA | L’altre desallotjament i enderroc de l’antiga ‘Obrera’

El desallotjament i l’enderroc de L’Obrera, a l’avinguda de Barberà, obliga a recuperar un altre episodi amb molts paral·lelismes en la història de Sabadell. Repassant l’hemeroteca, el record condueix inevitablement al 27 de juny de 1992. Aleshores, el Diari de Sabadell publicava en portada “La Policía Municipal desalojó a los «okupas» de ‘L’Obrera'”, amb seu en aquell moment ubicada en un edifici del carrer de l’Estrella. El seu desenllaç ens transporta directament al final viscut en les últimes hores, a pocs metres de distància i amb uns timmings lleugerament diferents.

Portada del Diari de Sabadell del 27 de juny de 1992

La crònica de la jornada relatava els fets. “En una acció en què van intervenir al voltant de 20 membres del cos, la Policia Municipal va procedir, ahir a la matinada, a desallotjar els col·lectius que des de feia una setmana havien ocupat el local anomenat ‘L’Obrera’, al carrer de l’Estrella, 110. L’acció policial, que es va desenvolupar sense violència, es va produir poques hores després que els «okupes» mantinguessin una entrevista amb la regidora de Joventut de l’Ajuntament, Tomasa del Jesús”.

Crònica de la jornada

Aquell seria només un dels capítols en una cronologia farcida de moments destacats per a la ciutat vinculats al moviment obrer i l’edifici. El que tancaria definitivament la història d’aquell indret, però, arribaria un mes després, tal com trobem també rebuscant entre els diaris de l’època.

Així, el 24 de juliol del mateix 1992, la notícia del dia titulava així: “L’Ajuntament de Sabadell enderroca l’Obrera en una operació llampec”. La informació detallava que l’alcalde Antoni Farrés havia afirmat al Ple Municipal del mes de juliol que l’edifici estava en ruïnes, però no havia anunciat la decisió d’enderrocar l’edifici, que seria demolit en una nova jornada històrica.

La notícia de l’enderroc

Més de vint anys després, concretament el 2015, el moviment associatiu sabadellenc ocupava, ara a l’avinguda de Barberà, un nou espai destinat a propostes culturals, esportives, socials i de tota índole, batejat amb un nom lligat a Sabadell. Com va passar el 1992, l’enderroc “llampec” -aquest cop, el mateix dia del desallotjament- posa ara punt final a l’equipament després de gairebé una dècada d’activisme.

Desallotgen i enderroquen definitivament L’Obrera

Comentaris
To Top