Ciutat

GRÀFICS | Cinc claus per entendre el resultat de les europees a Sabadell i al Vallès

El PSC ha guanyat les eleccions europees a Sabadell i al Vallès. Més enllà del titular, quins barris han estat determinants per a la victòria socialista? Quin paper han tingut els independentistes i el PP? On rep més suports la candidatura extremista d’Alvise Pérez? La participació ha estat baixa, o molt baixa? Resumim cinc claus per entendre els resultats dels comicis a la ciutat i a la comarca.

#1 Victòria socialista: com i qui ha votat PSC?

El PSC es consolida a Sabadell amb una nova victòria, la setena consecutiva a la ciutat. Els socialistes s’imposen amb el 34% dels vots, duplicant la segona força, Junts (15,5%) que pateix una forta davallada. Aquesta vegada no hi havia efecte Puigdemont ni el context tens del 2019, quan hi havia polítics independentistes empresonats.

Els socialistes obtenen una clara victòria a la majoria de barris de la ciutat i s’apropen o superen el 50% dels vots a Can Deu, Ca n’Oriac, Can Puiggener, Can Rull, Campoamor, Espronceda, les Termes, Torreromeu i el Poblenou. Junts queda com a primera força al Centre, la Creu Alta i Hostafrancs, una victòria insuficient per a disputar el primer lloc al PSC en les eleccions europees a Sabadell. Vegeu el mapa per seccions censals.

#2 Els socialistes, primers al Vallès

Arreu del Vallès es repeteix la victòria dels socialistes, que guanyen en tots els municipis de l’àrea de Sabadell, excepte Sant Cugat i Sant Llorenç Savall, en mans de Junts. El PSC es fa amb la victòria en quatre municipis on havia guanyat Puigdemont l’any 2019 –Sant Quirze, Castellar, Sentmenat i Palau-Solità i Plegamans– i obté el percentatge de vot més alt a Badia del Vallès (44,3%).

El PP puja i queda com a segona força per davant dels independentistes a Cerdanyola, Barberà, Badia i a Montcada, entre altres. ERC queda com a quarta força, amb els millors resultats a Sant Llorenç (26,8%) i a Castellar del Vallès (17,3%). El percentatge de vots més alt per a Vox (10,6%) i S’ha acabat la festa (4,7%) és a Badia del Vallès.

#3 Els blocs polítics: ‘indepes’ en caiguda, el PP puja

Respecte les últimes eleccions, els blocs polítics es mantenen força estables, amb el PSC com a opció predominant en les últimes cites a les urnes. Els partits independentistes continuen en hores baixes, després dels mals resultats a les eleccions catalanes de fa un mes. El bloc sobiranista –Junts i ERC– no arriba al 30% dels vots (-14pp respecte 2019), i això que la participació és més alta al Centre, a la Creu Alta i a Gràcia, els barris amb més vot ‘indepe’.

Qui té motius per estar content és el PP, que triplica els resultats de les últimes europees, puja posicions i es converteix en la quarta força política de Sabadell (12,5%), seguint la dinàmica de les eleccions al Parlament de Catalunya. Els populars es beneficien de la desaparició de Ciutadans i queden en segon lloc als barris del nord i del sud, després del PSC, i per sobre de les opcions d’extrema dreta. 

L’espai de l’esquerra alternativa es manté com pot, amb Irene Montero (4,9%) per sobre dels comuns (4,5%).

#4: L’extrema dreta creix amb la ‘sorpesa’ Alvise

Un de cada deu sabadellencs va votar un partit d’extrema dreta. Vox va millorar resultats fins a arribar al 6,4% dels vots, mentre la plataforma del youtuber Alvise Pérez, S’ha acabat la festa, va aconseguir el 3,4% dels suports. Els de Santiago Abascal arrosseguen més suports a Can Puiggener, Torreromeu, Ca n’Oriac, i Espronceda, on s’apropa al 20% dels vots.

Per la seva banda, S’ha acabat la festa treu més rèdit al Poblenou, Cifuentes i Can Gambús, amb suports superiors al 7%.

#5: L’abstenció, guanyadora virtual

Les eleccions europees acostumen a generar poc interès ciutadà, i aquesta vegada no ha estat una excepció: més de la meitat dels sabadellencs no van anar a votar diumenge passat (56,2%). Es podria dir que l’abstenció es va endur una victòria virtual.

La participació queda vuit punts per sota de la mitjana històrica d’unes eleccions al parlament europeu (51,7% entre 1987 i 2019). Van anar a votar 18.447 veïns menys en comparació amb les catalanes del passat 12 de maig.

9-J: Consulta els resultats de les eleccions europees a Sabadell i al Vallès

Comentaris
To Top