Ciutat

Els sabadellencs Harquitectes guanyen el Premi FAD d’Arquitectura 2024

El reconeixement premia la Casa 1736, construïda al barri de Sarrià de Barcelona

Casa 1736 / Adrià Goula (Harquitectes)

El despatx sabadellenc Harquitectes ha guanyat el Premi FAD d’Arquitectura 2024. L’entrega dels premis s’ha celebrat aquest dimarts a la tarda en un acte celebrat a l’edifici Disseny Hub de Barcelona.

Aquesta és la primera vegada que els arquitectes David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros i Roger Tudó aconsegueixen aquest reconeixement del jurat, ja que anteriorment havien sigut finalistes o guanyadors del premi FAD de l’Opinió, que el decideixen els finalistes del guardó i els socis de l’associació que els entrega, Arquin-Fad.

El jurat ha atorgat el premi en igualtat de mèrits (ex aequo) per la Casa 1736, situada al barri de Sarrià de Barcelona, i la central tèrmica urbana DH Palencia, dels arquitectes Fernando Rodríguez Ramírez i Pablo Oriol Salgado, ubicada a Palència.

Interior de la casa 1736 / ADRIÀ GOULA (Harquitectes)

La valoració del jurat destaca que la Casa 1736 desafia les convencions de l’arquitectura domèstica unifamiliar tradicional i estableix una relació única amb la llum i l’aire. Alhora, subratlla que s’inspira en elements tradicionals barcelonins com els patis gòtics, aspectes bioclimàtics i de benestar.

El projecte d’aquest habitatge data de 2018–2019, segons l’informe del despatx d’arquitectura, i es va construir entre 2020 i 2023. La Casa 1736 té una superfície construida de 631 metres quadrats i conserva la façana, que està protegida. La resta de la construcció és nova i destaca el centre de la casa, “el millor espai de la casa, el més representatiu i el que qualifica indirectament la resta d’espais que l’envolten”. Compta amb un atri – pati interior format per quatre pilars centrals que enmarquen l’espai central de la casa, on se situa la sala d’estar.

Sala d’estar de la Casa 1736, a l’atri central / ADRIÀ GOULA (Harquitectes)

Harquitectes també destaca que els grans murs amb què està feta la casa són una mescla de molt poc ciment i una selecció de sorres que, mitjançant una tècnica d’aplicació, “ajuda a regular i estabilitzar la temperatura, la humitat i l’acústica dels espais”.

Comentaris
To Top