Opinió

Ensenyament en i per a la llibertat i els drets humans

En el meu article ‘La demagògia i el sistema educatiu’ (DS el 16 -2-2013) denunciava una sèrie de greus irregularitats esdevingudes a dos centres d’adults de la nostra ciutat i de com unes quantes persones dels Serveis Territorials d’Ensenyament del Vallès Occ. ho estaven permetent. Es tractava d’assetjaments practicats tant a professors com als mateixos alumnes per part de les direccions dels Centres de Formació d’Adults; i que malauradament, amb el nou decret de plantilles que dóna poders gairebé il·limitats als directors, semblen proliferar últimament arribant a extrems insospitats. Per exemple, vaig saber que a una professora sabadellenca li perilllava el seu actual lloc de treball davant la possibilitat d’un nou embaràs. Es veu que la directora del seu centre esgrimia aquest argument per tal de no facilitar la seva permanència a l’escola on treballa enguany.

Tornant al cas que ens ocupa, aquest fou estudiat pel Departament de Treball de la Generalitat que va enviar un expert per detectar les males pràctiques laborals que afectaven també l’alumnat, i que ja havien estat evidenciades al curs 2011-1012 en un informe de riscos psicosocials elaborat per la Unitat de Salut Laboral depenent del mateix Departament d’Ensenyament; sense que es prengués cap mesura per frenar-los, més aviat tot el contrari. Finalment i després d’uns quants mesos d’estudi tècnic, una inspectora de treball emet un dictamen en el que s’acrediten greus irregularitats amb data 3-2-2014.

Després de més de quatre mesos de la recepció del mateix informe tant per part nostra, com dels SSTT Ensenyament del Vallès Occ. i dels representants sindicals, la situació és la següent:

-Les persones responsables segueixen en els seus càrrecs i a més se’ls possibilita introduir en els ‘seus’ centres amics i germans dels mestres que els donen suport.

-Les persones que han denunciat els fets (la mateixa legislació vigent obliga a fer-ho) continuen sent sancionades i-o tractades injustament per l’administració local: s’obren expedients arbitraris contra elles, se’ls cessa del càrrec de forma poc procedent i a alguns se’ls impedeix demanar places en centres d’adults, deprés inclús d’haver hagut d’abandonar per a protegir la seva salut, la que tenien assignada per concurs públic de trasllats, etc. És a dir se’ls fa la vida impossible de moltes maneres, inclús dins del mateix Departament.

Davant de tant despropòsit , cal subratllar, però els següents elements positius:

-El coratge dels alumnes adults, que al ser-ho, van poder testificar legalment a favor dels seus professors, ja que apreciaven la seva tasca docent i per tant es van negar a ser manipulats en contra, rebent ells mateixos tractes denigrants i intimidatoris.

-La gran vàlua dels professionals que han treballat per destapar la injustícia en un camp especialment espinós, comprometent inclús la seva nòmina.

-Agrair així mateix als mitjans de comunicació que s’han fet ressó dels abusos la seva contribució, ja que sovint aquests maltractes es nodreixen de la por i el secretisme.

Si segueixo denunciant legalment aquests fets fins i on calgui és perquè, malgrat ja estar jubilada, vull seguir fidel a les meves conviccions i per tant no em resigno a viure en un país on la corruptela es vagi escampant pels diferents àmbits i defenso una educació en i per a la llibertat i els drets humans. No tenen cabuda a la docència ,ni pública ni privada, les males pràctiques laborals portades a terme per un sector minoritari, però molt destructiu, tant a algunes direccions de centres, com tampoc evidentment dins dels òrgans reguladors de l’ensenyament a la nostra comarca.

Una vegada més hem de dir prou i vetllar perquè s’apliquin mesures justes i es rehabiliti la imatge professional de les persones afectades. I si no és així, quin exemple podem donar als nostres alumnes? Malgrat els greus problemas socials que patim i l’evident retrocés en drets laborals, les escoles i els centres educatius han de ser llocs on es respiri pau, respecte i dignitat. Si ho aconseguim, estarem nodrint l’esperança en un futur millor per a tothom.

“Les escoles i els centres educatius han de ser llocs on es respiri pau, respecte i dignitat”

Comentaris
To Top