Els empresaris del Vallès volen exportar més en tren: "No és una opció, és una necessitat"

La terminal ferroviària de la Llagosta treurà 1.000 camions de la xarxa de carreteres de Catalunya, actualment col·lapsada. Adif preveu l’estrena del hub logístic a finals d’aquest any

  • Les obres de la terminal ferroviària de la Llagosta -
Publicat el 21 de maig de 2025 a les 14:44
Actualitzat el 21 de maig de 2025 a les 18:22

Els empresaris de Sabadell i del Vallès volen fer créixer el comerç nacional i internacional amb el tren. Així ho han manifestat en una trobada organitzada per la Cambra de Comerç de Sabadell sobre la futura terminal logística de la Llagosta (Vallès Oriental). La taula de treball ha tingut lloc aquest dimarts i ha comptat amb la presència del president de l'entitat, Ramon Alberich; el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Manel Nadal, i el director de Serveis Logístics d’Adif, Luis Moreno Espí.

La terminal ferroviària de la Llagosta es posarà en marxa a finals de 2025. La previsió d'Adif és que el gruix principal de les obres acabi al juliol i que entri en servei sense esperar el viaducte ferroviari, que va amb retard. El president de la comissió d’Infraestructures de la Cambra, Pere Puig Ysern, considera que l'obra respon a una necessitat urgent perquè les empreses del Vallès guanyin competitivitat. “El transport logístic per tren té un cost més baix, és sostenible i ens aportarà més rendibilitat en un mercat global”, ha exposat. “Moure tones per tren i no per carretera no és una opció. És una necessitat”, ha afegit.

  • Les obres de la terminal ferroviària de la Llagosta, el juliol passat

La Llagosta esdevindrà la base logística per a les empreses del Vallès i de la conurbació de Barcelona, i serà una extensió de Can Tunis i del Port de Barcelona. Es convertirà en una llançadora des d'on es podran rebre i enviar productes a la resta d’Espanya i d’Europa, sent la primera d’aquestes infraestructures a Catalunya i una de les set previstes a escala estatal. Es calcula que, en els primers anys, hi haurà 20 trens al dia, el 75% amb destinació internacional, cosa que equival a la càrrega diària d’uns 1.000 camions.

  • Luis Moreno Espí (Adif), Manel Nadal (Territori) i Ramon Alberich (Cambra)

La terminal ferroviària tindrà vies per encabir trens de 740 metres de llarg i, per tant, hi haurà capacitat per a combois que puguin transportar fins a 40 contenidors. Els camions podran accedir-hi per carregar i descarregar des de la C-17, on s’està treballant en un nou accés viari. També estarà a prop d’altres eixos de transport com l’AP-7, la C-33 i la C-58.

El repte: rellançar les exportacions

Catalunya va tancar el 2024 amb 100.132 milions d’euros en vendes a l’exterior, segons les dades publicades pel Ministeri d’Economia. Continua sent la comunitat autònoma més exportadora de l’Estat, però mostra un cert estancament: les vendes a l’exterior van baixar un 0,5% en un any, la primera caiguda des de la pandèmia.

  •  

Actualment, només un 2,6% de les mercaderies de Catalunya es desplacen en tren, mentre que la resta (97,4%) ho fa per carretera, fet que provoca llargues cues de camions als principals corredors del país, com l’AP-7, l’A-2 i la C-58. Alberich considera que, en aquest context, el node logístic servirà per donar una nova sortida al comerç exterior català i vallesà. “El transport ferroviari té un gran potencial”, ha afirmat el president de la Cambra de Sabadell.

L’escàs ús del tren afecta tot l’Estat. Adif vol que representi el 10% del transport de mercaderies l’any 2030.

A l’espera del corredor mediterrani

Actualment, Adif està executant les obres de l’alta velocitat entre Catalunya i el País Valencià, alguns trams amb ample internacional i d’altres amb la incorporació d’un tercer carril. La darrera previsió és que el corredor mediterrani entre València i la frontera francesa entri en funcionament l’any 2027.

El corredor mediterrani ha d’estar al centre de la política davant una demanda logística creixent”, sosté Puig Ysern. Manel Nadal també creu que s'han de potenciar els corredors de l’Ebre i cap a la resta d’Europa.

Nadal reivindica les inversions en els nodes logístics previstos per la Generalitat a l’Empordà, el Penedès, l’Ebre i la plana de Lleida, per aconseguir una “malla ferroviària” i fer-ho a través de la iniciativa pública, però amb una gestió privada o publicoprivada. "Si volem treure 15.000 vehicles de la carretera al dia, hem de fer més terminals", ha defensat.

En clau vallesana, el secretari de Mobilitat i Infraestructures ha destacat algunes obres en transport públic a la comarca, com els corredors de bus ràpid (BRCat) entre Sabadell i Terrassa, el de la riera de Caldes (C-59) i el de Castellar del Vallès. “Estem impulsant més transport públic que carreteres al Vallès”, ha exposat.