ARA A PORTADA
Sabadell estrena la primera pedra de la memòria, per a la miliciana Maria Garcia Sanchis

- Manel Giménez: "Volem que el Club de Tennis Sabadell recuperi la transparència"
Publicat el 28 de març de 2022 a les 19:32
Actualitzat el 29 de març de 2022 a les 12:32
Can Rull estrena la primera pedra de la memòria que instal·la Sabadell. Des de diumenge a la tarda, la vorera del carrer Gustavo Adolfo Bécquer compta aquesta senyalització que referencia la casa on va viure la miliciana Maria Garcia Sanchis.
Enrolada amb la tràgica expedició del capità Bayo cap a Mallorca, va ser empresonada a Son Cervera i assassinada Manacor. questa connexió illenca va fer que a l’acte de desgreuge de diumenge s’hi desplacessin representants del Govern de les Illes Balears i de l’entitat Memòria de Mallorca.
La miliciana Garcia Sanchis és la primera, però no serà la darrera, en ser homenatjada amb una pedra de la memòria. I és que l’Ajuntament ha aprovat recentment el Pla de Memòria Democràtica, que contempla instal·lar fins a 23 pedres en el període 2022-2026.
Aquestes llambordes son una versió de les molt conegudes Stolpersteine, però que en comptes de reconèixer víctimes del nazisme, recorda repressaliats mortals del franquisme. “Son dues cares diferents, però amb l mateix origen: el feixisme”, explica el director del Museus d’Història, Joan Comasolivas.
De fet, es distingeixen mitjançant el color (daurades, en el cas alemany; i platejades en l’espanyol).
Cipriano Martos
Entr les noves víctimes que es reconeixeran hi destaca l militant antifranquista Cipriano Martos, mort a Reus a causa de les tortures policials patides.
També hi és Jaume Girbau i Esteve, qui pròximament serà motiu d’una exposició al Museu d’Història. Les vivències i desafortunades peripècies de Girbau, qui va ser comissari polític de la 30a divisió de l’Exercit Popular, el porten a l’exili a la República Dominicana, tot i que l’any 1941 és detectat a la frontera portuguesa i el dictador Salazar l’entrega al règim franquista. Serà afusellat.
El gruix de víctimes, però, són els 18 sabadellencs afusellats al Camp de la Bota. Finalment consten els 3 executats pels consells de guerra sumaríssims.
No es descarta altres que es puguin instal·lar a mesura que la investigació històrica reveli noves dades; així que podrien ser més de 23.
La col·locació dependrà, però, de la disponibilitat pressupostària i el calendari d’elaboració de les llambordes al Taller de Günter Demnig, l’artista alemany que va crear les Stolpersteine. Avui en dia, n’hi ha més de 85.000 col·locades arreu d’Europa.
Notícies recomenades
-
Sabadell FOTOS | Segona nit de protestes i aldarulls a la Creu de Barberà
-
Sabadell La inversió que es va fer en bioaires a les bressol no és suficient per "rebaixar temperatures en onades de calor"
-
Sabadell Sis mesos d'internament en règim tancat per a un dels menors involucrats en l’aldarull al sud de Sabadell
-
Sabadell Els personatges de la Joventut de la Faràndula han perdut objectes pel Centre: trobar-los té recompensa
-
Sabadell La nova Oficina d’Entitats, prevista per a principi de 2026
-
Sabadell Matas defensa mantenir el pacte PSC-Junts per "culminar l'obra de govern"