L’hospital Parc Taulí atén unes 900 persones amb ictus, cada any. D'aquestes, els ictus hemorràgics són els més freqüents en la població infantil. Tot i tenir una prevalença d'entre 2 i 4 casos per 100.000 infants i joves, el Parc Taulí fa unes 15 actuacions anuals d’activació del codi ictus en infants.
Aquest va ser el cas de la Noa Eslava, que el 7 de juliol, mentre s’estava banyant a la piscina de casa seva, va començar a tenir un mal d’ull molt fort. “Pensava que li havia entrat aigua; però de seguida va començar a perdre l’equilibri i vomitar”, explica la seva mare Lídia Martí. Després d’una ràpida actuació, els professionals del Taulí van confirmar que hi havia una gran hemorràgia cerebral i la Noa va anar directament cap al quiròfan de neurocirurgia. "'Quines seqüeles li poden quedar?'", va preguntar Miguel Ángel Eslava, pare de la menor. "El doctor ens va mirar i ens va dir que primer havien de salvar-li la vida i després ja en parlaríem”, afegeix Eslava.
L’operació va durar tres hores. Els 12 dies posteriors a l’UCI pediàtrica del Parc Taulí van ser determinant per l’evolució i la vida de la Noa. Els dies posteriors van ser una evolució constant. Gràcies a la rehabilitació va començar a moure la part dreta del seu cos. “Li posàvem cançons que li agradaven i ella les cantava amb la mà; va començar a escriure en una tauleta electrònica. Pocs dies després, ja va començar a moure la part esquerra del cos, recuperant la força. Cada dia era un pas endavant, fins que el 10 d’agost ens van donar l’alta i la Noa va marxar caminant sola”, recorda la seva mare.
[caption id="attachment_321589" align="aligncenter" width="1800"]