La història de la Noa, supervivent d'un ictus infantil: "Ha estat un miracle"

La ràpida actuació dels professionals assistencials del Parc Taulí de Sabadell va ser clau per afavorir una millora en el diagnòstic

  • La història de la Noa, supervivent d'un ictus infantil: "Ha estat un miracle"
Publicat el 05 de novembre de 2024 a les 12:58
Actualitzat el 05 de novembre de 2024 a les 13:04

L’hospital Parc Taulí atén unes 900 persones amb ictus, cada any. D'aquestes, els ictus hemorràgics són els més freqüents en la població infantil. Tot i tenir una prevalença d'entre 2 i 4 casos per 100.000 infants i joves, el Parc Taulí fa unes 15 actuacions anuals d’activació del codi ictus en infants.

Aquest va ser el cas de la Noa Eslava, que el 7 de juliol, mentre s’estava banyant a la piscina de casa seva, va començar a tenir un mal d’ull molt fort. “Pensava que li havia entrat aigua; però de seguida va començar a perdre l’equilibri i vomitar”, explica la seva mare Lídia Martí. Després d’una ràpida actuació, els professionals del Taulí van confirmar que hi havia una gran hemorràgia cerebral i la Noa va anar directament cap al quiròfan de neurocirurgia. "'Quines seqüeles li poden quedar?'", va preguntar Miguel Ángel Eslava, pare de la menor. "El doctor ens va mirar i ens va dir que primer havien de salvar-li la vida i després ja en parlaríem”, afegeix Eslava.

L’operació va durar tres hores. Els 12 dies posteriors a l’UCI pediàtrica del Parc Taulí van ser determinant per l’evolució i la vida de la Noa. Els dies posteriors van ser una evolució constant. Gràcies a la rehabilitació va començar a moure la part dreta del seu cos. “Li posàvem cançons que li agradaven i ella les cantava amb la mà; va començar a escriure en una tauleta electrònica. Pocs dies després, ja va començar a moure la part esquerra del cos, recuperant la força. Cada dia era un pas endavant, fins que el 10 d’agost ens van donar l’alta i la Noa va marxar caminant sola”, recorda la seva mare.

[caption id="attachment_321589" align="aligncenter" width="1800"] La Noa, amb els seus pares després del procés de recuperació / Cedida[/caption] “El cas de la Noa ha estat un miracle; i sense la ràpida actuació dels professionals del Taulí, no hauria estat possible”, agraeixen els seus pares. Fonts de l'hospital han fet saber que la Noa s’ha recuperat perfectament. Continua amb els controls al Parc Taulí, però ja fa una vida totalment normal amb la seva família i els seus amics. Fins i tot, ha tornat a practicar, amb precaució, el seu gran esport: el kickboxing.

"No es pot perdre ni un minut en activar el protocol"

En el tractament de l’ictus, cada minut que passa es perden 2 milions de neurones; per aquest motiu, la doctora Ana Roche, neuropediatra del Taulí, recorda que “és molt important trucar al 061 per activar el Codi Ictus i començar a preparar el circuit perquè no es pot perdre cap minut”. Segons dades de l’any passat, el temps porta-punció, l’impàs entre l’arribada del pacient fins a l’administració del tractament intravenós per desfer el coàgul de l’artèria és de 23 minuts a l’hospital sabadellenc. I en  dos anys, l’hospital va aconseguir passar de 85 a 68 minuts en el temps d’entrada a Urgències fins a la punció arterial.