La
plaça de Josep Germà és testimoni d’una lluita veïnal que es remunta a l’última etapa del franquisme. Als anys 1970, veïns del carrer de Castellar (la Creu Alta), van plantar arbres a un petit solar per impedir que hi construïssin un gran edifici. Després d’anys d’estira-i-arronsa, van aconseguir un petit pulmó per al seu carrer, on no només van veure créixer els arbres que ells mateixos havien plantat, sinó que
l’Ajuntament també va afegir-hi unes jardineres.
50 anys després,
la plaça s’ha clausurat per convertir-se en una àrea de gossos. Un espai que ara els veïns reivindiquen: “No estem en contra de les àrees per a gossos, són necessàries. Però no a la plaça que vam aconseguir entre tots. Han de buscar un altre lloc”, demana Censión Molina, veïna que va participar en les manifestacions per aconseguir la plaça. “Era patrimoni veïnal... i ara és només un pipicà!”, lamenta. Fonts municipals sostenen que l'àrea de gossos és una reivindicació veïnal, i que els usuaris n'estan satisfets: "L'actuació ha permès millorar l'espai", exposen.
[caption id="attachment_329017" align="aligncenter" width="700"]

/ JUANMA PELÁEZ[/caption]
La nova àrea es va inaugurar fa ara una setmana , la plaça està tancada i s’han retirat les jardineres perquè els gossos disposin de més espai. “Els gossos ja hi entraven abans, convivien amb els veïns, que utilitzàvem el jardí com a punt de reunió. Ara, nosaltres no hi tenim cabuda”, lamenta la Paqui Ruiz, també veïna del carrer Castellar. Han impulsat una recollida de signatures per reclamar que es retirin les tanques.
Des de l'Ajuntament apunten també que s’estan fent importants treballs de millora de la
plaça de les Àvies i els Avis, fent-la més accessible i incrementar-hi la presència d’arbrat i verd, amb una inversió de més de 200.000 euros. "Així, s’ofereix un espai específic per als gossos i l'altra plaça queda reservada per a la petanca i els infants".
Un jardí amb història
L’any 1970, veïns del carrer de Castellar es van plantar contra “la construcció massiva d’edificis” que els havien deixat sense gaires espais verds al barri. Volien impedir que s’aixequés, davant de casa seva, un edifici d’onze plantes.
I és per això que van començar a plantar arbres a la zona on estava previst fer-ho: oms, avets, oliveres... i diferents plantes.
“Una màquina excavadora va atropellar la meva mare, que s’havia plantat davant del jardí perquè no retiressin els arbres que havíem plantat”, recorda Ruiz. El 1975, el jardí ja va ser dels veïns. La senyora Hilària s’encarregava de regar les plantes i els arbres, fins que es van fer grans. Els veïns volien anomenar-la plaça de Victoria Fernandez, la mare de la Paqui Ruiz, segons expliquen.
[caption id="attachment_329020" align="aligncenter" width="700"]

/ JUANMA PELÁEZ[/caption]
Finalment, l’any 2011, l’Ajuntament li va donar el nom de
plaça de Josep Germà i van instal·lar-hi més jardineres i noves flors. “Era un jardí amb molta història i molt utilitzat pels veïns. No ho volem perdre”, demanen.
“Falten àrees de gossos”
La reivindicació dels veïns del carrer de Castellar conviu amb la
petició dels propietaris de gossos, que reclamen més espais. Sabadell disposa d’una àrea d’esbarjo per cada mil gossos, una ràtio que és inferior a la resta de les grans ciutats catalanes, a excepció de Terrassa.
https://www.diaridesabadell.com/2024/03/11/area-gossos-sabadell/