Opinió

El curs que comença

La setmana passada vam iniciar un nou curs escolar que pot ser clau per a l’educació del nostre país. Els darrers mesos hem viscut diferents situacions que han posat en perill l’escola catalana i el model educatiu que hem anat forjant des de l’assoliment de la democràcia. Des del govern municipal, creiem que l’educació és un dels pilars fonamentals de la nostra societat, sobre el qual cal treballar intensament. Creiem fermament que en educació no hi ha despesa, hi ha inversió. Inversió en formació, inversió en qualitat professional, inversió en conciliació familiar, inversió en una societat equitativa, més justa i més preparada. Només si apostem de veritat per l’educació al llarg de tota la vida, podrem afrontar el futur amb garanties.

Per això, hem de continuar treballant per recuperar la inversió en educació, per posar en valor la feina dels docents; per no perdre el tren en recerca i investigació. I hem de continuar apostant, volem apostar, per una xarxa educativa social que, més enllà del sistema educatiu escolar, impliqui el conjunt de la societat: mestres, escoles, pares i mares, però també teixit associatiu, econòmic i social.

Comencem un curs escolar durant el qual, com a administració municipal, continuarem treballant al màxim per garantir l’accés de tots els sabadellencs i sabadellenques als diversos serveis educatius i perquè en l’educació, l’equitat i l’excel·lència educativa siguin protagonistes. Per això, juntament amb els programes per donar suport als centres educatius i les famílies o fomentar la participació del conjunt de la ciutat en el fet educatiu, entre altres, continuarem treballant per la igualtat d’oportunitats. En aquest marc, l’Ajuntament ha destinat prop de 400.000 euros que es distribuiran entre 7.573 alumnes de la ciutat per adquirir llibres i material escolar. També, i comptant amb la desinteressada implicació de 8 escoles d’idiomes de Sabadell, s’han concedit 18 beques per aprendre anglès. Iniciem aquest curs escolar amb nous reptes i noves il·lusions. També, malauradament, amb preocupacions com veure quins seran els efectes de la LOMCE, una llei que suposa una seria amenaça i posa en perill l’escola democràtica.

La LOMCE trenca radicalment amb l’esperit del que ha inspirat un sistema educatiu basat en la participació de tots els agents educatius a través dels consells escolars de centre. Ara, aquest organisme passa a ser merament consultiu, concentrant la capacitat decisòria en les direccions de les escoles. La nova llei estatal posa en perill també la continuïtat curricular i constitueix un clar atac a la política d’immersió lingüística aplicada amb èxit els darrers anys a Catalunya. Una altra de les qüestions que ens preocupa és la situació de l’educació pública de 0 a 3 anys. Per això exigim un compromís ferm, seriós i efectiu del Govern català, que garanteixi un finançament suficient i necessari per a les escoles bressol municipals, en què la Generalitat aporti el 50 % del cost, els ajuntaments el 25 % i les famílies l’altre 25%. També demanem un finançament adient per al conjunt de centres de titularitat municipal, incloent-hi les escoles de música o les d’ensenyaments artístics com l’Escola Illa de Sabadell.

I és que, si bé valorem molt positivament la voluntat de col·laboració i coordinació de la Generalitat amb l’Ajuntament en àmbits com les infraestructures educatives, malauradament no podem dir el mateix respecte a la implicació del Govern de Catalunya en altres aspectes, també fonamentals de l’àmbit educatiu. Així, està deixant sols els ajuntaments en la responsabilitat de garantir serveis com les escoles bressol, importantíssimes i necessàries per a moltes famílies, tant pel que fa a la formació dels més petits com pel que fa a la conciliació de les vides laboral i familiar.

Vull acabar fent una crida a un compromís col·lectiu: per assolir l’educació que tots desitgem és imprescindible el compromís de totes les administracions. També de la comunitat educativa i del conjunt de la ciutadania. Només si anem tots a l’una podrem garantir una educació de qualitat i, en definitiva, un futur amb més oportunitats per a tothom. Perquè, al capdavall, tots som escola.

“L’Ajuntament ha destinat prop de 400.000 euros que es distribuiran entre 7.573 alumnes per adquirir llibres i material escolar”

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top