Opinió

La invisible recuperació econòmica

Fa prou temps que el govern espanyol ens parla de recuperació econòmica. Ens diuen que ja estem sortint de la més llarga i dura crisi econòmica dels darrers 40 anys. Tot i així, la realitat quotidiana de famílies i empreses posa en dubte aquesta afirmació. Possiblement, ens trobem davant d’una recuperació econòmica invisible i imaginada més que no pas real.

A molts àmbits de la vida, i a la política en especial, els humans tenim el mal costum de confondre desitjos amb realitats. Ens autoenganyem interpretant la realitat de forma que s’adeqüi als nostres desitjos o interessos. I deixem de banda la dura i crua realitat, sovint inclús negant-la. Malauradament, tot sembla indicar que el govern espanyol ha optat per aquesta via, tot i que no sabem si és fruit de l’autoengany o directament de l’engany al país.

Els pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2015 són un exemple claríssim d’aquesta interpretació falsejada de la realitat. Per exemple, el govern considera que el PIB espanyol creixerà un 2% aquest any, i basa els seus càlculs d’ingressos en aquesta profecia. L’economia espanyola té tres àmbits clars de progrés econòmic: les exportacions (industrials i agrìcoles), el turisme i el consum intern. Les exportacions depenen principalment de l’estat econòmic dels nostres compradors, que són majoritàriament de la UE. Però l’economia europea s’està aturant, posant també en dificultat qualsevol creixement de les exportacions. Al sector agrícola, el veto de Rússia resta capacitat exportadora apart de generar un excedent de producte que fa caure els preus. El turisme continua fantàstic, amb el 2014 com al millor any de la història. Però el turisme és només l’11% del PIB. I el consum intern no creix per raons evidents: les famílies no tenen més diners que abans, vistes les caigudes dels salaris i l’atur de llarga durada que deixa a la meitat sense cap ingrés ni subsidi. Les administracions públiques, retallant a tort i a dret, mantenen el consum públic sota mínims. I les empreses no acaben de tirar endavant, per la manca de consum intern i per la persistent sequera del crèdit. De fet, el crèdit no remunta de cap manera, i les empreses continuen tenint enormes dificultats per assolir finançament.

Sense més consum, no es pot recaptar més IVA. Tot i així, el govern creu que al 2015 ingressarà un 10% més d’IVA que al 2014. Sense un creixement empresarial no es pot recaptar més Impost de Societats. Doncs el govern creu que al 2015 ingressarà un 6% més d’aquest impost. De fet, el govern espanyol creu que al 2015 tindrà els mateixos ingressos que a l’any 2007, l’any anterior a l’inici de la crisi. Certament, el govern espanyol viu a un món paral·lel radicalment diferent de la realitat.

Això sí, a efectes de despesa, el govern espanyol mostra unes prioritats sorprenents. Per exemple, els serveis secrets (CNI) tindran un 10% més diners, arribant a uns escandalosos 224 milions d’euros. La despesa en educació ha caigut des que hi ha el govern del PP en un 25% (730 milions menys), i es preveu per al 2015 menys despesa en prestacions d’atur. I no és perquè caigui l’atur de forma important, sinó simplement perquè els aturats esgoten els terminis per cobrar qualsevol prestació. També ens informen de forma parcial en relació al deute públic i als interessos que s’hi paguen. Al 2015 es pagaran 12.000 milions d’euros més d’interessos pel deute de l’Estat en relació al que es pagava al 2011, quan el PP va arribar al poder.

Tot indica que l’economia espanyola no es recupera per molt que ho proclamin des del govern. Persisteix una escletxa cada vegada més gran entre rics i pobres. Potser no creix el nombre de persones que passen dificultats econòmiques importants, però la realitat és que no hi ha manera de que deixin de patir aquesta situació. La pobresa i els problemes econòmics de moltes famílies s’han solidificat, mentre les esperances de sortir-se’n cauen en picat. No hi haurà recuperació mentre no hi hagi solució per a aquestes persones.

“Possiblement, ens trobem davant d’una recuperació econòmica invisible i imaginada més que no pas real”

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top