Opinió

El malson de Plaça Espanya

Cada dia des de fa vuit anys milers de persones es recorden de la mare dels arquitectes,  urbanistes i constructors que han dissenyat i construït la plaça Espanya. Cal dir que l’estació de Sabadell nord és la que compta a més viatgers de Sabadell i una de les més importants de Catalunya. Sembla que hi ha un estrany conjur sobre aquesta plaça. Fa força anys vaig publicar un article on deia que calia que els ajuntaments fessin obròdoms. Serien uns espais, lluny del centre de la població, on els ajuntaments farien obres. Hi col·locarien unes graderies on els aturats i els jubilats podrien observar i discutir el seu decurs això si sense molestar a ningú. Sembla que aquella vella idea va triomfar, i és així com ja porten vuit anys d’obres a plaça Espanya i pel que sembla encara en falten uns quants més. El problema és que allí molesten a moltíssima gent.

Portem vuit anys d’obres amb una extraordinaris moviments de terres amunt i avall. El resultat és que tot el barri tenim pols per tot arreu. Quan es fan les obres caldria tenir present que hi ha molts pisos que en rebran les conseqüències en forma de brutícia i contaminació. Ja se sap que els arquitectes, urbanistes i constructors en això mai hi pensen, segur que mai escombren ni passen l’aspirador a casa seva. I se’ls en refoten els veïns. De fet preferirien actuar a ciutats sense ningú. I actuen com si efectivament no hi hagués ningú vivint-hi. No tenen ànima ni empatia.

En només tres setmanes d’obres a l’agost van refer els vials dels cotxes, en canvi per refer les voreres han trigat cinc mesos. Els arquitectes, urbanistes i constructors pensen en els cotxes i no en els que van caminant. Això es deu a que ells van en cotxe i mai caminen. No han tingut cap respecte pels vianants. Els feien donar la volta fins al semàfor del carrer Vallirana per travessar l’avinguda de l’alcalde Moix. No us explicaré les mil i una malifetes que ens han fet fer els que volíem arribar a l’estació de la RENFE. Ara passa per aquí, demà passa per allà. Sense cap planificació ni respecte. Els arquitectes, urbanistes i constructors no podrien tenir la mateixa consideració als vianants que als cotxes? Vull recordar que qui els paga el sou són un 70% persones que van a peu i un 30% que van en cotxe. No ho haurien d’oblidar mai.
Si us sembla que em deixo anar per les emocions, us ho explicaré científicament amb números fets amb un GPS. Abans de l’inici de les obres podies anar de la vorera de compte Urgell a l’estació de la RENFE donant la volta per la dreta i tenies 220 metres
si anaves per l’esquerra 350 metres. Amb les obres en comptes de fer 220 metres n’havies de fer 320. Cal tenir present que en línia recta hi ha només 120 metres. No poden posar un semàfor fins al centre de la plaça des de comte Urgell o des de l’Avinguda Tarradellas?
S’ha dissenyat una plaça que en comptes de ser un espai obert a la gent és una mena de Ford Apache. És una península aïllada del món i que només és accessible per un istme. Com és que als arquitectes, urbanistes i constructors que han dissenyat aquest nyap no se’ls ha passat pel cap que a l’estació hi arriba gent de tots els punts cardinals? Crec que l’Ajuntament hauria de controlar com es fan les obres en superfície. Hi ha hagut molts mesos on només hi havia tres o quatre treballadors, suposo per mantenir la ficció que es fa alguna cosa.
Són de jutjat de guàrdia també les cadències dels semàfors. Feu una prova, agafeu un iaio que tingueu a prop i intenteu fer-lo passar a l’altra banda de la Gran Via. Només aconsegueix passar bé l’Usain Bolt. Per l’amor de déu no veieu que els iaios no poden creuar la Gran Via?
Cal que Maties Serracant ordeni posar un semàfor que obri un forat a la muralla i permeti als usuaris de RENFE poder accedir a l’estació pel cantó oposat a l’estació. Si ho fa, cada matí sabrà que els felicitaran milers i milers de sabadellencs.

Ja n’hi ha prou de donar prioritat als cotxes. Amb els cotxes és tenen tots els miraments amb els vianants totes les servituds. Construir una ciutat democràtica passa també per arraconar els cotxes al lloc secundari que els pertoca. @jordi_serrano

“Construir una ciutat democràtica passa també per arraconar els cotxes al lloc secundari que els pertoca”

Comentaris
To Top