Opinió

Plantem cara a les companyies de llum i gas

Mentre moltes famílies estan passant moments amargs per poder pagar els serveis d’aigua,  llum i gas, les grans companyies subministradores acumulen guanys i beneficis. Gas Natural va millorar un 5’3% els seus ingressos el 2015 amb uns guanys de 1.502 milions d’euros. I Fecsa Endesa va obtenir el mateix any un benefici net de 1.086 milions d’euros, fins i tot situant-se per damunt de les seves pròpies previsions.

Tot això mentre els serveis socials dels ajuntaments estan desbordats per poder ajudar els ciutadans i ciutadanes afectats i mentre el govern espanyol ataca una llei, la 24/2015, aconseguida per clam popular. Una iniciativa legislativa sorgida del poble, i que ha permès posar negre sobre blanc les obligacions de les companyies subministradores i els drets de la ciutadania. Ara, el govern espanyol “en funcions” porta part d’aquesta Llei al Tribunal Constitucional i caldrà esperar la resposta que emet l’alt òrgan judicial.

En aquest punt, els ajuntaments estem fent un paper cabdal per garantir els subministraments i evitar talls. Som qui, cas per cas, negociem amb les companyies, paguem els deutes acumulats de les famílies i busquem solucions. Però sols no podem anar més enllà. Els recursos dels pobles i ciutats són limitats i necessitem la implicació de les subministradores per poder fer realitat els articles de la llei 24/2015 sobre pobresa energètica que no s’han suspès.

Des del Consell Comarcal estem treballant a la Taula de pobresa energètica per tal de poder coordinar les accions de cada municipi i assolir resultats conjunts. Hem iniciat converses amb les companyies i ens ha sobtat la poca resposta rebuda. Hem de valorar positivament la voluntat de treball de les companyies d’aigua que operen al Vallès Occidental, és cert. Aquestes ja han establert mecanismes de col·laboració amb els ajuntaments per evitar talls de subministrament i ara estan disposades a treballar a nivell comarcal per crear un fons de solidaritat que permeti pagar les factures pendents de moltes famílies.

Però no podem dir el mateix de les companyies de gas i de la llum, que  han adoptat una actitud fins i tot prepotent davant nosaltres, és a dir, davant els representants de la ciutadania, els seus clients i clientes.

Ens sap greu no trobar un interlocutor vàlid per poder afrontar aquesta qüestió. Algú amb la suficient sensibilitat per poder entendre que estem parlant d’una qüestió de drets i de dignitat. D’un servei bàsic. Estem parlant de la salubritat i la vida de moltes persones. No estem parlant de xifres, ni de beneficis, ni de dividends.

Des del municipalisme cal una coordinació real per fer pressió i plantar-nos davant aquestes grans empreses, fins ara incapaces de copsar la realitat social. Demanem amb urgència la creació del fons social al qual aportin una part de la facturació, per poder fer front a la situació de les famílies més vulnerables. També junts podem fer pressió per evitar que el govern espanyol recorri la llei de 24/2015 i evitar així que quedi sense aplicació.

Treballem per evitar cap tall de llum, gas i aigua i per fer front comú de la comarca davant les companyies subministradores, per tal que aquestes compleixin la llei i per aconseguir acords que garanteixin que apliquin descomptes o ajuts a fons perdut a les famílies més vulnerables.

”Demanem la creació del fons social al qual les companyies aportin una part de la facturació, per poder fer front a la situació de les famílies més vulnerables.  “

Comentaris
To Top