Arxiu

Molts joves es veuen encara incapaços de rebutjar el sexe sense precaució

La campanya ‘Relacions Sense Risc’ està dirigida als adolescents de la ciutat
La campanya ‘Relacions Sense Risc’ està dirigida als adolescents de la ciutat / ESTEVE BARNOLA

– Edurne Concejo –

El 23 per cent dels joves d’entre 15 i 16 anys de la ciutat reconeix haver practicat, en alguna ocasió, sexe amb penetració. Tot i que la gran majoria utilitza el preservatiu com a mètode anticonceptiu, més d’un 13 per cent dels joves assegura no fer-ne servir cap. Encara queda molta feina a fer en el terreny de l’educació sexual i un preocupant 29 per cent reconeix sentir-se total o bastant incapaç de rebutjar una relació sexual sense preservatiu.
Són dades que es desprenen de l’Enquesta de Salut que ha fet l’Ajuntament de Sabadell, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona.

Els resultats s’han presentat aquesta setmana i han de servir per «prendre mesures, impulsar iniciatives i corregir algunes tendències», explica Ramon Vidal.

Les enquestes es van realitzar durant l’últim trimestre del 2015, és a dir, a principis del curs passat. Hi van participar tots els instituts públics i privats de la ciutat (30 centres). En total van ser 71 aules de 4t d’ESO que van formar part de l’enquesta, amb un total de 561 alumnes que van omplir totes les preguntes dels qüestionaris sobre els seus hàbits de salut i sexualitat.

Les dades

El 23 per cent dels adolescents d’entre 15 i 16 anys asseguren haver practicat relacions sexuals amb penetració alguna vegada. Un percentatge que varia del 26 per cent en els nois, al 21 per cent en noies.

La visió que tenen la majoria dels joves sobre els beneficis de l’ús del preservatiu és més que positiva. El 76 per cent té clar que s’eviten les malalties de transmissió sexual i el 61 per cent, reconeixen la seva efectivitat per evitar embarassos. 4 de cada 10 joves creuen que és l’anticonceptiu més segur i un 33 per cent el porta sempre a la butxaca.

Malgrat això, un preocupant 13,5 per cent dels adolescents que han participat a l’enquesta mantenen que no fan servir cap mètode anticonceptiu. Prop del 25 per cent reconeix haver pres -ella o la seva parella- alguna vegada la píndola del dia després i gairebé un 20 per cent, que han realitzant la ‘marxa enrere’ com a mètode anticonceptiu en alguna ocasió.

La xifra d’embarassos entre els joves de 4t d’ESO de la ciutat se situa en un 6,8 per cent.

L’educació en matèria sexual sembla una assignatura pendent. I és que al voltant d’un 30 per cent dels adolescents afirmen sentir-se total o bastant incapaços de rebutjar una relació sexual sense preservatiu.

Per lluitar contra aspectes com aquest, des de l’Ajuntament s’impulsen, regularment, diverses activitats educatives amb els estudiants.

El regidor de Salut de l’Ajuntament de Sabadell valora els resultats com a «positius», però assegura que «amb donar informació, no n’hi ha prou»: «S’han de potenciar les relacions amb els seus tutors i amb les famílies».

Comentaris
To Top