Publicitat
Arxiu

Referèndum 1-O: l’alcalde diu a Fiscalia que no pot evitar l’obertura dels equipaments

L’alcalde, Maties Serracat, ha enviat a la Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya un escrit en què li comunica que no pot impedir que s’obrin els centres municipals aquest 1 d’octubre. A més, ha subratllat que la prioritat del govern local és la defensa dels empleats municipals.

La comunicació de l'alcalde a Fiscalia s'ha fet després que el consistori rebés un acta de requeriment i informació dels Mossos d'Esquadra sobre la obligació del personal municipal d'impedir l'obertura de diferents equipaments públics. L'actuació dels Mossos es fa en compliment de la Instrucció número 5/2017 de Fiscalia segons la qual els agents s'han de personar als centres designats com a col·legis electorals per identificar els responsables dels centres, demanar informació per veure si tenen relació amb l'1-O i intervenir material electoral.

En l’acta també es comunica que, en cas que les claus o la contrasenya de seguretat dels locals dels que són responsables els empleats s’haguessin lliurat, o bé la corporació disposés d’un duplicat, tindrien el deure d’impedir l’obertura del centre sense la seva autorització. L'Ajuntament va indicar que desconeixia si s’havien començat a identificar els empleats del consistori.
Per l’alcalde, els empleats municipals no tenen facultats per autoritzar o denegar un ús de l’espai perquè aquesta funció està reservada per llei a l’autoritat local. A més, també argumenta que la plantilla municipal no té possibilitat d’impedir un ús, funció que han de fer les forces i cossos de seguretat. Serracant fonamenta el seu argument en el fet que el govern municipal «té com a objectiu prioritari la defensa i seguretat jurídica dels seus empleats i empleades» a més del servei públic i la convivència. L’alcalde també ha parlat amb els treballadors municipals i s’ha reunit amb els sindicats per informar-los, ha dit, d’aquells aspectes que puguin incidir en la plantilla.

Publicitat

A Sabadell, s’estan habilitant diferents col·legis electorals. Al llarg de la setmana el nombre de centres ha anat variant. Si dijous n’eren 54, divendres a la tarda se’n comptabilitzaven 52 ja que s’havia eliminat de la llista Fira Sabadell i una escola. Per tal de permetre que diumenge, a partir de les 9 del matí, puguin anar a votar els aproximadament 152.000 electors sabadellencs, dijous centenars de persones van participar a diferents places de tota la ciutat en les assemblees organitzades pels Comitès de Defensa del Referèndum (CDR).

La majoria d’escoles que diumenge seran col·legis electorals, han organitzat un seguit d’activitats des de divendres fins diumenge vespre, un cop s’hagin tancat els col·legis electorals. Molts pares i mares van quedar-se als locals escolars en espera comencessin algunes de les activitats programades dins la Festa de la Tardor, com ara el Primer Torneig de Pedra-Paper Tisora de Sabadell que s’organitza a l’escola Enric Casassas. També es convida a portar sopar de carmanyola i es dóna la possibilitat de quedar-se a dormir, ja que el torneig durarà tot el cap de setmana. L’escola Samuntada, ha organitzat un seguit d’activitats gratuïtes i per a tothom.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

To Top