Publicitat
Ciutat

La història centenaria de la Torre de l’Aigua, una icona de la ciutat

Conferència de commemoració del centenari de la Torre de l’Aigüa
Conferència de commemoració del centenari de la Torre de l’Aigüa / LLUÍS FRANCO

La Torre de l’Aigua, la icona més emblemàtica de la ciutat, compleix el centenari des de la seva construcció. Construïda al 1918, es tracta d’una obra de titularitat municipal que va funcionar com a dipòsit d’aigua des de 1922 fins el 1967.

La conferència

Més de 70 persones han omplert aquest dijous l’Aula de l’Aigua per assistir al primer gran acte de ciutat per commemorar el centenari de la Torre de l’Aigua. La conferència, que ha organitzat Aigües Sabadell, ha comptat amb la participació d’experts de diversos àmbits que han fet una aproximació polièdrica a la icona sabadellenca per excel·lència, des del punt de vista històric, arquitectònic i de la seva antiga funció com a dipòsit.

L’enginyer Francesc Roca, director d’Operacions d’Aigües Sabadell, ha centrat la seva exposició en la funció de la Torre de l’Aigua com a dipòsit. «La manca de recursos hídrics a la ciutat ha estat una constant al llarg de la història», ha destacat Roca. Per això, l’any 1911, l’Ajuntament de Sabadell va iniciar unes prospeccions d’aigua que, més endavant, van derivar en la construcció de la mina del riu Ripoll. Gràcies a aquesta aportació de recursos, a partir de l’any 1913 la ciutat va poder créixer. Aquest nou dipòsit va convertir-se, anys més tard, en la Torre de l’Aigua. «Es considera una de les primeres estructures de formigó armat de la ciutat i volia ser un element representatiu de l’època». La construcció es va portar a terme entre els anys 1916 i 1918, va comptar amb un pressupost de 104.424,70 pessetes de l’època.

La Torre de l’Aigua es va incorporar a la xarxa d’abastament d’aigua a partir de l’any 1922 i va donar servei, en un primer moment, a les fonts públiques i als safareigs municipals i, a partir del 1923, també als particulars. Amb la portada d’aigua de Cerdanyola, l’any 1967, el dipòsit va quedar fora de servei. És l’època on també es va projectar la construcció del futur dipòsit de Can Llong que, actualment, és el més important de la ciutat.

Abans de retornar la Torre de l’Aigua a l’Ajuntament, Aigües Sabadell va sotmetre l’edifici a una profunda rehabilitació i, fins i tot, va instal·lar el sistema d’il·luminació que actualment continua funcionament cada nit.

Aigües Sabadell també ha inaugurat una exposició sobre el centenari de la Torre de l’Aigua que recull els seus principals aspectes històrics i arquitectònics. La mostra està situada al vestíbul l’edifici de la companyia d’aigües. Amb tot, Aigües Sabadell ha anunciat que l’exposició es podrà veure de forma habitual a l’Aula de l’Aigua, en els dies i horaris previstos d’apertura.

Publicitat
Comentaris
To Top