Ciutat

‘Sense Ficció’ emet el projecte sobre la música i l’Alzheimer impulsat per l’escola La Salut

Fotografia en una de les sessions on apareixen els pacients i els estudiants
Fotografia en una de les sessions on apareixen els pacients i els estudiants / CEDIDA

Dimarts 8 de maig el programa ‘Sense Ficció’ de TV3 emet ‘La música és vida’, el documental, dirigit per Santiago Torres i realitzat per Ramon Vallès, que recull les experiències dels alumnes de batxillerat de l’escola La Salut de Sabadell durant la confecció del seu treball de recerca. Un equip de periodistes ha seguit durant mesos les diferents etapes de la iniciativa i ha parlat amb els alumnes, els participants i els professionals per mostrar, a través d’un treball de producció pròpia, l’efecte revitalitzador de la música en persones afectades per demència.

«La música beneficia a les persones amb deteriorament cognitiu i, a més, és un instrument perfecte per unir generacions, propiciant interaccions enriquidores i emocionalment positives per totes les parts, tal i com ha quedat palès en aquest projecte», apunta el doctor José Luís Molinuevo, director científic de la Fundació Pasqual Maragall i precursor de la iniciativa.

El naixement del projecte

Des del BarcelonaBeta Brain Research Center, el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, s’ha impulsat el projecte ‘Life Soundtrack, la banda sonora de la meva vida’. Es tracta d’una iniciativa conjunta amb l’Escola La Salut de Sabadell, la Fundació AVAN i el Grup de Recerca en Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra. El projecte neix amb l’objectiu d’estudiar els beneficis que aporta escoltar música a les persones amb deteriorament cognitiu, i ha aplegat un grup d’estudiants de secundària i persones afectades d’Alzheimer. Al llarg del curs acadèmic, els adolescents van estar treballant el disseny d’una intervenció per mesurar els seus efectes en l’estat emocional i conductual dels pacients. «El projecte no només ha contribuït a millorar el benestar de les persones afectades per demència i el seu entorn, sinó també ha permès despertar en els estudiants vocacions científiques i socials i sensibilitzar-los envers problemàtiques o realitats que els poden resultar allunyades però formen part de la societa», afirmen des de la Fundació Pasqual Maragall.

La idea inicial va sorgir del documental “Alive Inside” (2014), del director Michael Rossatto Bennet, que mostrava l’efecte revitalitzador de la música en persones afectades per demència. Inspirats per aquesta història, la Fundació Pasqual Maragall ha impulsat el projecte “Life Soundtrack, la banda sonora de la meva vida”, en el qual un grup d’11 estudiants de primer de batxillerat de l’escola La Salut de Sabadell han estat els encarregats de conduir una investigació, que ha esdevingut el seu projecte de recerca del curs. A la iniciativa hi han participat 16 persones afectades d’Alzheimer, usuaris del centre de Sabadell de la Fundació AVAN.

La reacció d’un dels pacients en rebre l’estímul musical

La reacció d’un dels pacients en rebre l’estímul musical / CEDIDA

Per endinsar-se en el projecte, la Fundació Pasqual Maragall es va encarregar de proporcionar als estudiants la informació, l’assessorament i la formació necessàries per dur a terme una recerca científica, acompanyant-los durant totes les etapes del procés. «Això va implicar disposar d’un bon coneixement de la malaltia de l’Alzheimer, saber com aproximar-se a les persones afectades i conèixer les pautes per aplicar una correcta metodologia científica» afirma la doctora Nina Gramunt, neuropsicòloga de la Fundació Pasqual Maragall implicada en el projecte.

En el marc de la investigació, els adolescents van fer una primera presa de contacte amb les persones participants del centre de dia AVAN, per tal de recollir dades biogràfiques, com ara el lloc de naixement o la professió, i omplir un qüestionari d’anamnesi musical per obtenir informació rellevant sobre els contextos musicals de la seva vida, la presència o absència de cultura musical a les seves vides i les seves preferències en aquest àmbit. Per altra banda, els estudiants van dissenyar qüestionaris per avaluar l’estat anímic i conductual dels pacients abans i després de la intervenció.

Música personalitzada

Amb la informació recopilada pels estudiants, el Grup de Recerca en Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra va aplicar tecnologies de recomanació musical per crear bandes sonores personalitzades, adaptades i rellevants per a cada un dels participants.

Durant diverses sessions, i acompanyats per professionals de la Fundació Pasqual Maragall i de la Fundació AVAN, els estudiants van observar i valorar l’efecte que la llista de cançons triada tenia sobre cadascuna de les persones afectades. Mentre els participants escoltaven les cançons, els joves investigadors anotaven les seves reaccions. Si volien cantar o aixecar-se i ballar, eren lliures de fer-ho. Els alumnes també van determinar si les possibles millores del benestar eren percebudes pels professionals del centre i pels cuidadors i familiars.

El disseny d’un pla de comunicació per conscienciar sobre la malaltia i donar a conèixer la iniciativa en el seu entorn va ser l’objecte del treball de recerca de dues altres alumnes, la Laura Pinós i l’Emma Balaguer. Amb aquests objectius van activar i dinamitzar un perfil del projecte a Fac

ebook, van organitzar sessions lúdico-educatives per als alumnes, pares i avis de l’escola, van concertar i realitzar entrevistes a mitjans de comunicació locals i van mesurar l’impacte que aquestes accions havien generat.

«Treballar amb Avan, la Universitat Pompeu Fabra, el Centre de Recerca Musical i la Fundació Pasqual Maragall ha estat una experiència única, ens hem sentit més en contacte amb el món real més enllà de les quatre parets de l’aula i hem estat en contacte també amb una generació totalment diferent a la nostra, però que gràcies a la música ens ha unit compartint cançons, riures i fins i tot balls. Aquest projecte ens ha marcat pero tota la vida i estem molt contents que passi a la història i més gent el pugui conèixer» apunta la Laura Pinós.

El projecte es va tancar amb un emotiu acte on van participar els alumnes, els pacients i els seus familiars per explicar el desenvolupament del treball i compartir l’experiència viscuda

Comentaris
To Top