Ciutat

Mig miler de persones reben suport de la Creu Roja per trobar feina

Emprendre és el millor camí per aquesta dona per tornar a incorporar-se al mercat laboral amb l’ajuda de Creu Roja amb la seva nova botiga
Emprendre és el millor camí per aquesta dona per tornar a incorporar-se al mercat laboral amb l’ajuda de Creu Roja amb la seva nova botiga / LLUÍS FRANCO

Un total de 429 persones van ser ateses durant el 2017 per la Creu Roja de Sabadell. L’entitat ha avançat unes primeres dades de la seva memòria d’activitat coincidint amb el Dia Internacional de la Creu Roja, que se celebra avui arreu el món. Es commemora la data de naixement del seu fundador, Henry Dunant.

Un dels eixos prioritaris de Creu Roja és la formació perquè els usuaris de l’entitat trobin feina. Aquest projecte treballa amb dos col·lectius específics amb més problemes per reinserir-se al mercat laboral. Les persones més grans de 45 anys és un perfil amb més dificultats per tornar a treballar. Les dones i sobretot les nouvingudes és el segon col·lectiu pel qual treballa a fons Creu Roja.

Per ajudar-los, fan passar aquestes persones pels itineraris d’inserció laboral. De fet, són persones que tenien feines on ara és molt complicat tornar a treballar. Per aquest motiu, es formen en temes com comerç, neteja i logística.

Així mateix, Creu Roja impulsa l’emprenedoria per aquelles persones en què la reinserció al mercat de treball pot ser a través del seu propi negoci. Es tracta de famílies que és difícil que puguin tenir accés al crèdit lliure. Amb l’acompanyament de Creu Roja aquests emprenedors tenen accés a altres fórmules financeres per iniciar el seu projecte empresarial.

Llavors d’amor

Una d’aquestes usuàries de Creu Roja és Maria Fraile, que va obrir el passat 23 d’abril el seu propi negoci. Es diu Llavors d’amor i està situat al número 12 del carrer Torres i Bages. Ven alimentació a granel, ecològica i de proximitat. Aquesta dona de 47 anys està divorciada i té la custòdia de dos nens. «Tinc professió, però no podia encaixar-la amb la meva vida», explica Fraile. Sempre havia estat molt emprenedora i havia tingut contacte amb gent de nutrició, di tètica. A més, va patir una anèmia i va haver d’endinsar-se en l’alimentació ecològica. Tenia clar que volia emprendre però el finançament era un clar impediment. En primer lloc, va plantejar el pla d’empresa a l’Ajuntament, on li va recomanar que anés van a Creu Roja. En aquesta entitat, va entrar en el programa Impulsa, en què van guiar-la. També la van assessorar per aconseguir finançament. «T’ofereixen poder demanar diners a una  associació que són banquers que et valoren el teu projecte i et donen un crèdit sense interessos. «Estic molt agraïda, pel suport mental i personal que m’han donat a Creu Roja», ha assenyalat l’emprenedora.

Persones sense llar

Creu Roja Sabadell ha tancat l’hivern amb unes xifres que multipliquen les atencions als sense llar, que són les persones que viuen al carrer o en infrahabitatges. Segons les dades recopilades per la institució, al llarg d’aquest hivern s’ha atès 60 persones. La majoria d’elles han rebut diferents atencions, tant pel que fa al vehicle que surt al carrer per atendre el col·lectiu, així com per l’alberg provisional que s’instal·la a la seu de Creu Roja.

Segons les dades de l’entitat, s’ha mobilitzat un total de 22 vegades la Unitat d’Emergència Social. El vehicle, que presta atenció directa a peu de carrer, ha permès subministrar 49 mantes, 218 racions de sopar calent i 285 begudes calentes. D’altra banda, les baixes temperatures han obligat a obrir l’alberg provisional durant dotze nits. Fins a 34 voluntaris i voluntàries han participat en aquest circuit en condicions de pluja, neu o temperatures sota zero.

Merc@punt

Durant el 2017, Creu Roja ha atès un total de 5.506 persones en situació d’extrema vulnerabilitat. Per aquest terme es coneix aquells col·lectius que necessiten intervenció social. En aquest sentit, l’entitat ha fet un important avenç amb el projecte Merc@punt el projecte amb seu al Mercat dels Merinals que ha permès focalitzar les ajudes. Fins ara unes 70 famílies s’han pogut acollir a aquestes ajudes. Els usuaris poden adquirir productes en un espai normalitzat i, a més, tenen accés a producte fresc a les pròpies parades del mercat a través d’una targeta moneder.

Nova sala pels infants

Un d’aquests col·lectius que necessiten l’atenció és el dels infants. Pels més petits, Creu Roja Sabadell disposa des de l’abril d’una nova sala destinada als projectes d’infància i joventut de la institució. El nou espai, que manté el nom del projecte d’infància Divermon i que es troba al primer pis, permet desenvolupar tota mena d’activitats en una sala polivalent i completament equipada.

La nova sala, d’uns 70 m2, compta amb un suport per a manipular aliments, una paret que es pot fer servir com a pissarra, així com la resta d’elements amb què ja comptava la sala anterior. El nou espai també centralitza les diferents activitats que es fan a l’estiu, un cop finalitzat el curs escolar.

El projecte Divermon es basa en un acompanyament socioeducatiu als infants d’entre 6 a 14 anys, berenars i intervenció amb famílies, facilitant el desenvolupament social en el seu entorn més proper. L’activitat es porta a terme durant el curs escolar, de dilluns a dijous, dos cops a la setmana.

Atenció a la Gent Gran

La Gent Gran és un dels altres col·lectius vulnerables en els quals Creu Roja hi posa tot la seva atenció. Aquesta entitat organitza diverses activitats per aquest col·lectiu. Joan Puig és un dels usuaris. Amb 81 anys, viu sol i s’apunta a totes les activitats que s’organitzen a l’entitat. «Em van molt bé participar-hi», ha explicat Puig. També és una bona usuària la Glòria Clara, de 75 anys, que participa en les classes de treballs manuals, pintura i memòria

Comentaris
To Top