Ciutat

Blanchart: «L’aigua ens ofereix beneficis físics que no ens dóna el medi terrestre»

Miquel Blanchart, a l’Aula de l’Aigua durant la presentació
Miquel Blanchart, a l’Aula de l’Aigua durant la presentació / CEDIDA

– Jaume Mas –

L’esportista sabadellenc Miquel Blanchart va ser el protagonista de la tercera ponència ‘Aigua i Món’ que organitza Aigües Sabadell. El triatleta va parlar de la seva carrera estretament lligada a l’aigua, gràcies a la natació, però també va parlar de la relació entre l’aigua i l’activitat física i els seus beneficis.

Blanchart va destacar l’estreta relació entre l’ésser humà i el medi aquàtic, una relació que des de fa relativament poc ha guanyat més força. «L’aigua és el medi on neix l’ésser humà i ens ofereix beneficis en l’àmbit esportiu: millorem l’equilibri i ens entrena la funció respiratòria i el sistema motor de forma global» va assegurar. A més, Blanchart va destacar els canvis que ofereix, menys esforç, ja que no et veus afectat per la gravetat i també alteració de la respiració, ja que l’habitual fora de l’aigua és inspirar pel nas i expulsar per la boca, mentre que quan es fa exercici a l’aigua s’inverteix i s’agafa l’aire per la boca i s’expulsa pel nas quan.

Segons Blanchart l’aigua i el medi aquàtic aporten uns beneficis que no podem trobar al medi terrestre. Aquests beneficis, a més, són diferents en funció de l’edat i de l’etapa d’aprenentatge. Segons el triatleta, podem observar clarament tres etapes d’educació aquàtica. En primera instància trobem l’etapa de descobriment, quan som nadons experimentem sensacions que no es poden sentir en la etapa adulta o fora de l’aigua, el canvi de pla, estar estirat, de costat, al revés, amb una facilitat que el terra no ens permet, i per tant una experimentació sensorial molt important i enriquidora pel nadó.

En la segona etapa, la del domini del medi, la persona comença a agafar bagatge motor i recursos físics. Es mou dins del medi cada vegada amb més facilitat i finalment experimenta en aquest entorn. De fet, segons Blanchart, l’entorn aquàtic permet experimentar accions que no serien segures al medi terrestre, com fer tombarelles, voltes, o altres exercicis que a l’aigua són molt més segurs que en qualsevol altre lloc. Per últim, hi ha l’etapa d’especialització. Una etapa molt més específica i que no tothom acaba experimentant, que és l’etapa professional o de perfecció d’unes habilitats concretes com pot ser natació, o altres esports aquàtics.

A banda dels exercicis i l’experimentació física i sensorial que permet l’aigua, també té altres beneficis, com el treball isomètric que permet, és a dir, un treball físic a partir de l’exercici i la força de la propia persona. A l’aigua els moviments que es fan tenen una resposta o una altra en funció a la força que s’hi apliqui, i això permet treballar de forma isomètrica en funció de la força i les necessitats de l’usuari, és per això, que els treballs de recuperació dins de l’aigua ofereixen una recuperació més ràpida i completa que no pas fora d’aquesta.

Miquel Blanchart també va parlar de la importància de l’aigua en la dieta, i és que per cada hora d’exercici s’hauria de beure, com a mínim, mig litre d’aigua, un factor que moltes vegades no es té en compte i passa per alt a molts esportistes. Blanchart va acabar la seva ponència amb una petició als presents: «L’aigua és vida, respectem-la».

Comentaris
To Top