Publicitat
Ciutat

El santcugatenc Jordi Puigneró serà conseller de la Generalitat amb Quim Torra

De dalt a baix i d’esquerra a dreta: Jordi Puigneró, Damià Calvet, Josep Rull i Lluís Puig
De dalt a baix i d’esquerra a dreta: Jordi Puigneró, Damià Calvet, Josep Rull i Lluís Puig / ACN

- Albert Solé -

A l’espera que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, signi el nomenament dels nous consellers, el president de la Generalitat, Quim Torra, va fer oficial la llista dissabte de les noves cares que formaran el nou Govern de la Generalitat. Entre els nous consellers no hi ha ningú de Sabadell, però sí que hi ha tres polítics nascuts al Vallès Occidental: Jordi Puigneró, de Sant Cugat del Vallès i que s’encarregarà d’una conselleria de nova creació, Polítiques Digitals i Administració Pública; Josep Rull, terrassenc, que seguiria a Territori i Sostenibilitat; i Lluís Puig, també nascut a Terrassa i que es mantindria a Cultura. El problema és que molt possiblement ni Rull ni Puig puguin prendre possessió del càrrec -igual que Toni Comín a Sanitat ni Jordi Turull a Presidència- perquè el govern espanyol no ho permetrà gràcies a l’article 155.

De la mateixa manera que Rajoy va impedir fos com fos que Carles Puigdemont fos investit per no haver-se presentat davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, i també li ho va impedir a Jordi Sànchez i Jordi Turull per estar a la presó, ara tampoc permetrà que els terrassencs Josep Rull, en presó preventiva a Estremera, i Lluís Puig, exiliat a Brussel·les, puguin exercir de consellers a distància. De fet, diumenge Rajoy va anunciar que, d’acord amb Albert Rivera (Cs) i amb Pedro Sánchez (PSOE), si Quim Torra no canvia la proposta de restituir els quatre consellers que són a la presó o a l’exili, no signarà els nomenaments al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i mantindrà en vigor el 155. Ahir Torra va visitar els presos polítics i Rull i Turull li van reiterar la seva voluntat de ser consellers.

Qui són?

Jordi Puigneró té 44 anys i va ser regidor de CiU a l’Ajuntament de Sant Cugat entre el 2005 i el 2013. Durant aquest període va exercir diferents funcions, la més alta va ser la de tinent d’alcalde de Governació, Seguretat, Mobilitat i Tecnologia. El 2013 es va incorporar a la Generalitat, primer com a director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, i des del febrer de 2016 com a Secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, a més de president del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), càrrecs que encara ocupa malgrat el 155.

Josep Rull té 50 anys i va ser regidor a l’Ajuntament de Terrassa entre el 2003 i el 2014, tot i que és diputat al Parlament des del 1997 de manera ininterrumpuda. El 2016 va ser nomenat conseller de Territori i Sostenibilitat amb Carles Puigdemont i actualment està en presó preventiva per haver signat la convocatòria del referèndum de l’1-O. Si, com es preveu, Rull no pot ser conseller, qui agafaria la conselleria de Territori i Sostenibilitat seria un altre regidor vallesà, Damià Calvet. Actualment és el regidor d’Urbanisme, Economia i Hisenda, a més de tinent d’alcalde, a l’ajuntament de Sant Cugat del Vallès, tot haver nascut a Vilanova i la Geltrú el 1968 -és de la mateix generació que Ru- ll-. Calvet ha tingut també diferents càrrecs a la Generalitat, i actualment és president de les empreses públiques INCA- SOL i CIMALSA.

Lluís Puig té 61 anys i va néixer a Terrassa. Mai ha sigut regidor en cap ajuntament. La seva trjectòia professional ha estat sempre lligada a la música i la cultura popular. Entre molts d’altres càrrecs, va ser director artístic del Mercat de Música Viva de Vic. El 2011 va ser nomenat director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural del departament de Cultura, fins que el juliol de 2017 va ascendir a conseller per substituir Santi Vila, que va marxar a Empresa i Ocupació per ocupar el lloc del cessat Jordi Baiget. El pla B de Lluís Puig serà Laura Borràs, que agafaria la cartera de Cultura. Borràs és nascuda a Barcelona i fins fa pocs mesos va ser directora de la Institució de les Letres Catalanes, organisme de la Generalitat.

Turull, ‘santcugatenc’

Un altre conseller nomeat que està a la presó i segurament no podrà exercir el càrrec és Jordi Turull a Presidència. Nascut a Parets del Vallès, va ser gerent de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès fins el 2004, quan es va incorporar com a diputat del Parlament. Si Turull tampoc pot ser conseller, qui agafarà les regnes de Presidència seria Elsa Artadi, que també serà consellera d’Empresa i Coneixement

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top