Ciutat

La plaça d’Espanya no s’obrirà sencera fins novembre

Les obres de la plaça d’Espanya estaran acabades al juliol
Les obres de la plaça d’Espanya estaran acabades al juliol / LLUÍS FRANCO

La plaça d’Espanya s’acabarà el pròxim mes de juliol però només s’obrirà parcialment. Encara quedarà tancada fins novembre la zona de gespa i arbrat, que haurà d’arrelar. El regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, va explicar-ho dimarts després de la visita d’obres que va fer acompanyats dels tècnics i arquite tes amb els representants de les associacions veïnals de Torreguitart, la Creu Alta, la Concòrdia i Ca n’Oriac.

La finalització de la segona fase d’urbanització de la plaça d’Espanya és un dels projectes més esperats pels veïns, que des del 2008 no poden disposar d’aquest espai. El perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i la construcció de l’intercanviador de Rodalies han endarrerit les obres. Per fi, el projecte encara la recta final, però caldrà esperar per veure’l complet. Guerrero va assegurar que el juliol s’enllestiran les obres que tenen una inversió d’1,2 milions d’euros. No obstant això, ha afirmat a D.S. que la zona d’enjardinament no es podrà obrir perquè «caldrà que la gespa i l’arbrat arrelin». De fet, el regidor d’Espai Públic va indicar que «l’ideal seria deixar el màxim temps possible» abans d’obrir aquesta zona. Com a mínim, durant uns 4 o 5 mesos aquesta part del parc haurà de romandre tancada. L’època més adequada per plantar els arbres caducifolis és la tardor. Per això, no serà fins al novembre que la plaça d’Espanya estarà totalment disponible. Si més no, l’espai urbanitzat representa 9.458 metres quadrats, dels quals la nova superfície enjardinada en suposa més de la meitat: 5.168 metres quadrats.

Ara per ara, l’únic segur, segons Guerrero, és que al juliol s’obrirà l’auditori. La resta d’espais, com el parc infantil, encara està per decidir quan estaran disponibles.

El model desitjat

La nova plaça es dividirà en tres espais. Hi haurà un àmbit proper a l’avinguda Josep Tarradellas que estarà rodejat per un talús verd i que disposarà d’un graderia per seure i fer activitats a l’aire lliure. Un segon espai es destinarà a jocs d’infants i adolescents que inclourà, per exemple, una caseta, unes gandules, un quatre en ratlla per als més petits i una zona amb un bosc de trepa i un tronc per seure per a nens més grans. També s’ha pensat en els adolescents i hi haurà, en direcció a l’entrada dels ferrocarrils, un espai amb carregadors de mòbils mitjançant energia solar. I, per acabar, es considera la creació d’una zona d’estada i un mirador. El projecte preveu la creació d’una trama de camins que connectin els nivells superior i inferior a partir de les obres de perllongament per facilitar els accessos al transport públic. També n’hi haurà d’altres de caràcter secundari que permetran anar d’un espai a l’altre.

La maqueta del projecte d’urbanització

La maqueta del projecte d’urbanització / CEDIDA

El president de l’Associació de Veïns de Torreguitart, Antonio Recio, va assegurar que «no és el model de plaça que voldríem», ja que les obres dels FGC i de Rodalies han reduït molt l’espai. De fet, la superfície de la plaça és de 24.989 metres quadrats de la plaça d’Espanya, dels quals només s’haurà urbanitzat 9.458 metres. Amb tot, Recio va assegurar que «no podem menysprear tot l’esforç que s’ha fet en aquest projecte».

En aquest sentit, el líder veïnal va afegir que «

, que serà un pulmó verd i un espai públic d’oci»

Comentaris
To Top