Ciutat

Troben un nadó mort en una planta de reciclatge de Montcada i Reixac

La línia d’envasos de l’Ecoparc 2 de Montcada, on es va trobar el cadàver del nadó
La línia d’envasos de l’Ecoparc 2 de Montcada, on es va trobar el cadàver del nadó / ROBERT RAMOS / AMB

– Josep Blanch –

El cos sense vida d’un nadó va aparèixer aquest dimarts a les instal·lacions de la planta de tractament de residus Ecoparc 2 situat al polígon industrial Can Salvatella, al terme municipal de Montcada i Reixac. El cadàver va ser localitzat al voltant de les quatre de la matinada per un dels treballadors de la planta que revisava una de les línies de tractament d’envasos. Segons han apuntant fonts de la planta a aquest diari, el treballador que va trobar el cos va observar un braç que sobresortia entre les deixalles i en un primer moment va creure que es tractava d’una nina. Al adonar-se que era un cos humà, ràpidament va allunyar-se de la zona per donar l’alerta i aturar la maquinària. Els Mossos d’Esquadra es van presentar a les instal·lacions al cap de pocs minuts i, juntament amb els serveis del Servei d’Emergències Mèdiques, van constatar que entre la maquinària classificadora hi havia el cadàver d’un nadó. Al voltant de les vuit del matí els serveis funeraris es van personar a la planta de tractament i al voltant d’un quart de deu del matí retiraven el cos de l’infant desprès que el jutge decretés l’aixecament del cadàver.

Procedència desconeguda

El cos es va localitzar concretament a la línia de tractament de plàstics d’aquesta planta que rep diàriament unes 80 tones d’envasos d’una dotzena de municipis del Vallès Occidental, Maresme, Baix Llobregat i Barcelonès. Es dona el cas que la troballa ha tingut lloc després d’un cap de setmana llarg en el que s’han arribat a acumular més de 200 tones en aquest punt de la cadena de tractament, un fet que podria complicar la investigació dels agents. “Determinar la procedència del cos serà molt difícil”, apuntava Sofía Bajo, cap de servei de la direcció de prevenció i gestió de residus de l’AMB, que va subratllar la complexitat per identificar “de quina població va arribar i quan va entrar”.

Precisament Bajo va aclarir que el cos no es trobava en estat de descomposició, la qual cosa fa pensar que havia mort feia pocs dies. En aquest sentit va senyalar que la línia d’envasos es revisa i neteja cada dia, el que determina que el cadàver havia entrat en la línia de tractament en les últimes 24 hores.

Els agents de l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Nord s’han fet càrrec de la investigació per aclarir les circumstàncies dels fets.

Falta l’autòpsia

Tot i que encara es desconeix l’edat del nadó, fonts policials apunten que podria ser acabat de néixer i tot just tindria uns dies o unes setmanes, tot i que això s’acabarà d’aclarir amb l’autòpsia que se li practicarà en les pròximes hores. L’estat en el que es va localitzar el cos dins la maquinària de la planta dificultarà força les tasques dels investigadors que hauran d’establir les causes de la mort.

Precisament un dels elements clau de la investigació serà conèixer el moment de la mort, ja que la investigació haurà de determinar si l’infant va ser llençat al contenidor una vegada ja havia mort o si encara estava viu i hi va morir desprès. A partir d’aquí el cos policial podrà definir les responsabilitats penals de les persones que van abandonar el cos del nadó.

Fonts de la investigació no han aclarit si a través de l’autòpsia es podran identificar els progenitors del nadó. Tot i això han apuntat que serà difícil localitzar-los a no ser que el seu ADN estigui dins la base de dades.

La planta, aturada sis hores

L’Ecoparc 2 és un equipament ambiental de tractament mecànic biològic que gestiona residus orgànic procedents de tots els municipis metropolitans de la zona del Besòs. En aquest equipament es gestionen tres tipus de deixalles: envasos, orgànic i la resta. La troballa va obligar a paralitzar les tres línies de la planta de tractament durant unes hores tot i que les feines per processar les fraccions de resta i orgànica es van poder tornar a iniciar de seguida. La línia on es va trobar el cadàver va estar aturada durant més de 6 hores i no es va reactivar fins al voltant de les 11 del matí del mateix dimarts.

Comentaris
To Top