Ciutat

L’amiant als horts de la C-58, un problema afegit de les obres d’ampliació de l’autopista

Plaques d’amiant a les obres dels horts de la C-58
Plaques d’amiant a les obres dels horts de la C-58 / ÒSCAR ESPINOSA

Les obres d’ampliació de l’autopista C-58 al tram de Badia del Vallès han destapat un segon problema. A més de trobar-hi animals morts, altres d’abandonats i en males condicions, tal com va avançar D.S., també s’hi ha trobat plaques d’amiant que els hortolans utilitzaven per les teulades o com a tanques. La comissió contra l’Amiant, formada per l’Ajuntament de Badia (PSC), Alternativa d’Esquerres per Badia (AEB), Badia en Comú (BeC) i persones a nivell particular de Ciutadans (Cs), juntament amb entitats i l’associació de veïns de Badia, és qui està establint les condicions i pautes per a la retirada dels residus que són als horts. Aquests materials requereixen mesures específiques de protecció per a la seva retirada, com el fibrociment -conegut pel nom comercial, Uralita-. D’aquesta manera, s’hi faran controls preventius per detectar si hi ha materials que requereixin procediments de retirada específics.

Badia i l’amiant

L’amiant és un problema estructural de la ciutat de Badia del Vallès. No només està present als horts de la C-58, sinó que està estès a tot el municipi, incloent-hi els habitatges, denuncien des de l’Associació de Veïns. La vida útil de la uralita està entre els 30 i els 40 anys i quan es degrada comença a incorporar-se al medi ambient. Juan José Díaz, president veïnal, denuncia que es tracta d’un procés molt lent però que afecta a tota la ciutadania i «l’Associació de Veïns té una presència molt activa i intervé en el control de la retirada d’amiant a les obres». «Pot suposar un problema de salut pública important, cal prestar molta atenció als protocols perquè no suposi un risc per a la ciutadania», considera Teresa Carceller (AEB).

«Mentre hi hagi amiant a la zona existeixen riscos, perquè les partícules poden desplaçar-se fins a 1,5 quilòmetres de distància» recorda Amalia Fruits, de Cs. Al seu torn, José Pérez, de BeC, explica que «la Generalitat és qui assumeix les despeses generades per la retirada d’amiant de les obres, així com la seva reubicació dels horts».

L’assessor Luis Mallart, expert en amiant que està collaborant amb l’Ajuntament per establir els protocols de retirada d’amiant, alerta que als horts podria haver-hi microfibres soterrades, que amb el moviment de terra causat per les obres podria dispersar les fibres i ser contraproduent per a la salut. En aquest sentit s’estan duent a terme unes proves per establir els protocols. Carceller destaca que «a Badia volem que els protocols de retirada d’amiant sobre del subsòl siguin més segurs del que la Inspecció de Treball recomana». De fet, serà el primer cop que s’aplica a tot l’estat espanyol el mètode de retirada proposat. «Si s’hagués de remoure la terra, seria necessari generar un nou pla de treball, aprovat per inspecció» afegeix.

L’empresa que s’encarrega de la retirada dels residus ha enviat el pla de treball específic a Inspecció de Treball, que necessitarà un període de 45 dies aproximadament per aprovar-se. Les obres estan en marxa perquè s’estan separant per materials tots els residus, a excepció dels materials d’amiant que, a falta de l’aprovació del protocol, no es poden manipular

Comentaris
To Top