Ciutat

El Passeig de la Revolució recuperarà el seu encant donant-se a conèixer

El passeig de la Revolució, vist des del Passeig de Santa Teresa
El passeig de la Revolució, vist des del Passeig de Santa Teresa / ÒSCAR ESPINOSA

L’Ajuntament de Sabadell va explicar aquest dijous als veïns de Covadonga les millores que vol fer en l’històric Passeig de la Revolució, que comunica la carretera de Caldes amb el carrer Santa Teresa. Aquesta via urbana forma part del recorregut paisatgístic que dóna accés al Parc Fluvial del Ripoll. Els treballs de millora els va presentar als veïns i veïnes de la zona el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, que va destacar que «durant molts anys els veïns havien cuidat aquest espai, amb una mostra de solidaritat cap a la ciutat digna d’admiració, que hem d’agrair públicament».

Les paraules del regidor es refereixen a dues veïnes que durant anys es van fer càrrec del manteniment del passeig, l’Àngela, és una d’elles i es mostra molt satisfeta per la decisió de l’equip de govern de remodelar el passeig i espera «poder veure-ho acabat», ja que en aquests moments està sotmesa a un tractament mèdic.

Els qui també ho esperen són l’Associació de Veïns de Covadonga, que ja han constituït una comissió per fer el seguiment de les obres i, com explica l’Àngela, «assegurar-nos que tot es fa tal com està previst en el projecte». El projecte municipal proposa una intervenció en la vegetació de la timba, la substitució dels arbres que representin un perill, per arbres que facin flor, també la millora de l’enllumenament, i bancs integrats en el mur de pedra existent. Les millores inclouen el carrer de Santa Teresa on se situa l’àrea de joc infantil. També s’incorporarà el reg automàtic i és reposarà el paviment.

La història és tossuda

Els orígens d’aquest passeig s’han de buscar en el conflicte anomenat de la «Revolució de Setembre o Gloriosa que inicià el Sexenni Democràtic (1868- 1874)». I que a Sabadell, amb 15.000 habitants va coincidir en plena crisi tèxtil i un alt índex d’atur. Es van produir aldarulls, es va assaltar Casa de la Vila aleshores al carrer de la Rosa, calant-hi foc i retirant el retrat de la reina Isabel. Durant la Junta Revolucionaria es van canviar els noms d’alguns carrers i places, així el carrer Alfons el van rebatejar com Blas Pierrad, el primer general espanyol que es va declarar republicà. El carrer Isabel II, el Passeig Isabel II, foren anomenats la Torre, en homenatge al general signant del manifest de Cadis i que es conservà com carrer Latorre, Passeig de la Revolució de Setembre i Pont Nacional. Fracassada la Revolució Gloriosa, dos dels cabdills sabadellencs van ser empresonats i alliberats a canvi de sufragar les obres per construir aquest passeig. D’aquí el seu nom que ha perdurat fins l’actualitat

Comentaris
To Top