Publicitat
Ciutat

L’Ajuntament denega la llicència per construir el tanatori a la rambla d’Ibèria

Una manifestació dels veïns davant de la nau on estava previst el tanatori
Una manifestació dels veïns davant de la nau on estava previst el tanatori / LLUÍS FRANCO

Sabadell no tindrà un segon tanatori, de moment. Expedient tancat. La Junta de Govern Local va acordar ahir denegar la sol·licitud de llicència d’obres majors per adequar a l’activitat de tanatori l’antiga nau de l’empresa Lindab, ubicada al número 139 de la Rambla d’Ibèria. Segons un comunicat de l’Ajuntament de Sabadell, Mémora, a través de Serveis Funeraris de Barcelona SA, no ha presentat al·legacions que es requerien. El més sorprenent és que va ser l’empresa, que és el primer grup funerari de l’Estat, qui havia demanat una ampliació del termini legal per presentar-les.

El projecte va topar des del primer dia amb l’oposició veïnal. Per aquest motiu, ahir al matí, el tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez, va comunicar el tancament de l’expedient als representants de la plataforma ciutadana Tanatori No i a l’Associació de Veïns de Gràcia. Fernàndez va indicar que «aquesta llicència no es pot concedir perquè no compleix els requisits per ser atorgada». En aquest sentit, Fernàndez va afegir que «hi manca l’estudi de detall que el pla general estableix com a imprescindible per fer el canvi d’ús que proposa la promotora, concretament, passar d’industrial a serveis urbans».

De fet, la clau de volta de la denegació es troba al contingut de l’informe tècnic desfavorable que va redactar la cap d’Edificació el 23 de març. L’article 8 de la Modificació puntual del Pla General Municipal d’Ordenació de Sabadell a l’àmbit de la rambla d’Ibèria (MPG-3) estableix que és obligatori redactar un estudi de detall amb la finalitat de definir una sèrie de condicions d’edificació. La rehabilitació de la nau industrial per destinar-la a tanatori comporta un canvi d’ús de les instal·lacions existents. En concret, l’any 1993 es va concedir una llicència d’activitats en aquest emplaçament per fabricar-hi estructures metàl·liques, i estava adscrita a l’ús d’indústria agrupada, que és diferent de l’activitat proposada de tanatori, que s’adscriu a l’ús urbanístic de serveis urbans.

La proposta inicial de Mémora incloïa cinc sales de vetlla, un oratori i un aparcament. D’acord amb la normativa municipal, però, en l’ordenació dels volums de l’equipament calia alliberar part de sòl de la parcel·la. Segons algunes fonts properes al cas, l’empresa havia d’alliberar un 30% de l’equipament per destinar-lo a espai públic. Això deixava poc marge a la com- panyia, que necessitava tota l’actual superfície de la nau per fer-hi encabir el seu projecte. L’única opció que tenia per complir els requisits demanats per l’Ajuntament era que l’espai alliberat fos el de l’aparcament. Però això implicava construir un pàrquing soterrani, fet que comportava que el tanatori fos més car.

Decisió definitiva?

Els veïns van valorar positivament la comunicació per part de Juli Fernàndez sobre la denegació de la llicència d’obres del tanatori. Joan Vives, de l’Associació de Veïns de Gràcia, va mostrar els seus dubtes en què Mémora no prengui accions judicials per continuar endavant amb el projecte. «Veurem si és definitiva aquesta decisió», va assenyalar. Fabià Miró, de la plataforma ciutadana Tanatori No, es va mostrar «molt content i satisfet» per la denegació de la llicència d’obres. Fernàndez va avançar que començaran a retirar les pancartes de protesta. Miró, però, va avançar que continuaran lluitant «per canviar la normativa i perquè no hi hagi cap tanatori en una zona habitada».

Al tancament d’aquesta edició, el grup Mémora no havia informat encara sobre els seus plans després de la denegació per part de l’Ajuntament de Sabadell

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top