Ciutat

La primavera torna al refranyer

Una parella passeja sota la pluja a la Plaça de Sant Roc
Una parella passeja sota la pluja a la Plaça de Sant Roc / LLUÍS FRANCO

– Guillermo Altarriba –

«Al maig, cada dia un raig», diu la saviesa popular, que s’acumula amb el pas dels anys, les dècades i els segles. Aquesta primavera, després de quatre anys, el recent desgavell entre la realitat i el refranyer s’ha corregit.

Així ho analitza Toni Baqués, responsable del Servei Meteorològic Municipal de Sabadell. Segons les dades sobre la primavera que ha proporcionat al D.S., entre el 22 de març i el 21 de juny la ciutat ha rebut un total de 190,3 litres per metre quadrat, repartits en 35 dies de precipitacions.

Maig ha estat el mes amb més dies de pluja -18 dels seus 31 van acabar passats per aigua-, però l’abril el supera en volum de precipitacions: 91 l/m2 en deu dies, en comparació amb els 45 l/m2 del mes anterior. De nou, cap sorpresa per als savis: «aigües mil», diuen de l’abril.

Total de l/m2 caiguts entre abril i juny a Sabadell, de 2011 a 2017, comparat amb els l/m2 totals d’aquesta primavera

Total de l/m2 caiguts entre abril i juny a Sabadell, de 2011 a 2017, comparat amb els l/m2 totals d’aquesta primavera / ELABORACIÓ PRÒPIA, A PARTIR DE DADES PROVEÏDES PER TONI BAQUÉS

La primavera més plujosa

Es tracta d’unes dades que converteixen aquesta primavera en la més plujosa dels últims cinc anys. 2013 va ser l’últim en què les xifres superaven les d’aquest any, tot i que, apunta Baqués, «tampoc és un volum d’aigua extraordinari, comparat amb la sèrie històrica». El meteoròleg posa com a exemple el maig de 1997, en què van caure més litres d’aigua que en tota aquesta primavera.

«Cal tenir present -afegeix- que la mitjana anual de pluges des del 1898 és de 650 l/m2; és a dir, poc més de 160 l/m2 per trimestre». Baqués continua comentant que, tenint present que habitualment plou més a la tardor i la primavera, «els 190 l/m2 d’aquesta temporada no són cap cas excepcional, s’emmarquen en la normalitat climàtica de la nostra ciutat».

«La pluja complica el treball al camp; ens dificulta plantar»

Un dels col·lectius que mira el cel amb més atenció és el dels agricultors. Al respecte d’aquests mesos amb més pluja que els anys anteriors, no hi ha una única reacció.

«Ens ha anat molt bé -comenta el pagès Lluís Franco-, perquè veníem d’anys de sequera i aquest any tenim disponibilitat d’aigua per a tota la campanya». En especial, diu, per cultius com el del tomàquet, que necessita força aigua».

Per a l’Anna Albareda, en canvi, l’augment de les precipitacions té dues cares: «les pluges van bé, perquè hi ha més aigua, però al camp tot es complica, perquè és difícil treballar i plantar». Franco ho corrobora: «com que les pluges han estar continuades, hem hagut de canviar la planificació per llaurar».

Sabadell, com a Catalunya

Aquestes dades coincideixen amb les de la resta del territori. El Servei Meteorològic de Catalunya (MeteoCat) també assegura que, de manera general, ha estat la primavera més plujosa des del 2013. Sobretot -apunten, amb les xifres a la mà- al Pirineu i Prepirineu occidental, on localment s’han registrat els valors pluviomètrics primaverals més alts dels darrers 69 anys. Per altra banda, en alguns punts del litoral sud -el Delta de l’Ebre- i del central l’estació ha resultat més aviat seca.

A banda, però, de la precipitació total, des del MeteoCat destaquen també l’alt nombre de dies de pluja durant els tres mesos, que s’han succeït amb una freqüència superior al que és habitual.

Tornant a Sabadell i mirant al futur, pel que fa a les previsions d’estiu, Baqués explica que s’espera alternança de temps anticiclònic -és a dir, dies de cels clar i bon temps- amb davallades de temperatures, que provocaran fortes tempestes. Malgrat tot, afegeix, «els dies assolellats i secs prevaldran sobre els dies plujosos i més frescos». Si hem de fer cas a la saviesa antiga, però, preparem-nos, perquè si plou al juny, «cada gota és com el puny»

Comentaris
To Top