Ciutat

La sardana envaeix la Font de Can Rull durant l’Aplec Sardanista

Un moment de la ballada d’aquest diumenge
Un moment de la ballada d’aquest diumenge / LLUÍS FRANCO

Les cobles protagonistes.

L’Aplec de la Sardana celebrava una nova edició, el passat diumenge, aquest cop a la Font de Can Rull. Les cobles que no van parar de tocar durant tot el dia van ser La Cobla Jovenívola de Sabadell, la Montgrins i la Cobla Mediterrània, que van fer una excel·lent interpretació de tot el repertori sardanístic.

27 sardanes a l’Aplec

Durant la festa es varen ballar 27 sardanes del repertori de l’Aplec de Sabadell que es va celebrar a la Font de Can Rull. Va ser la 56a edició d’aquest important aplec, de les quals el veterà ballador, Heribert Segalà, n’ha viscut la majoria. L’Heribert, compositor de sardanes i pedagog musical, balla sardanes des dels 19 anys i ara en té 84. Ell ja anava a veure ballar sardanes fins i tot quan encara no en ballava: «hi va haver una espècie de febre de ballar sardanes després de la guerra», explica. En aquests anys de postguerra s’havien prohibit moltes expressions de la cultura catalana, però no la sardana. L’Heribert ho atribueix a que «és una qüestió dels règims dictatorials, ells volen que la gent s’entretingui amb una cosa o altra perquè no volen que la gent s’adoni de l’horror que representa viure en una dictadura, per això existien los coros i danzas del estado». Durant l’aplec també es va ballar una sardana de concurs. La peça escollida per l’ocasió va ser Vilanova de la Muga de Rossend Teixidó, i el concurs el van guanyar els alumnes avançats de la Colla de Sabadell, una colla de competició de les punteres en aquest àmbit. Les nou anelles van ballar al so d’un repertori de sardanes dels millors compositors, entre elles, Festeig de Ricard Viladesau.

Les cobles Jovenívola de Sabadell, Montgrins i Mediterrània van acabar tocant conjuntament algunes de les millors sardanes de totes les èpoques

Comentaris
To Top