Ciutat

Sabadell porta 154 contenidors cremats durant 2018

Un contenidor blau es crema a un carrer de Sabadell / CEDIDA

Fa menys de quatre anys, Sabadell va viure el punt d’inflexió pel que fa a les xifres de contenidors cremats. De 2014 a 2015 es va passar dels 12 als 136 contenidors cremats en 12 mesos, segons dades facilitades per l’Ajuntament. Des d’aleshores, la tendència no ha tornat a baixar mai per sota d’aquest número; tot el contrari, de fet: l’any 2016 es va tocar sostre, amb un total de 212 incendis d’aquest tipus.

L’any següent -2017- es saldà amb 196 contenidors cremats, i aquest 2018 porta camí d’arribar a fites similars: només entre gener i juny s’ha arribat a la xifra de 154 unitats. Així apareix al següent gràfic de contenidors cremats a Sabadell, per any i tipus, el·laborat pels tècnics del consistori:

contenidors cremats sabadell sant joan 2018

Repassar la història recent d’aquestes cremes permet donar contexte a una pràctica estesa, principalment, a les ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona. Així ho evidencien, per exemple, les dades de Sant Joan: el Vallès Occidental és -juntament amb el Baix Llobregat- la comarca on els Bombers van efectuar més serveis relacionats amb contenidors cremats durant la revetlla d’aquest any , seguida pel Barcelonès, el Vallès Oriental i el Maresme.

Una situació “preocupant”

“Clar, la situació ens preocupa”, comenta el regidor de Serveis Municipals i Seguretat i Prevenció, Lluís Perarnau. Ho fa com a portaveu del consistori, que ha de pagar entre 900 i 1.000 euros per cada contenidor cremat -cosa que equival, fent la multiplicació, a uns 150.000 euros destinats a aquest propòsit-.

Des de l’Ajuntament no volen detallar més els costos perquè -diuen- depenen de moltes variables, però sí destaquen que el muntant total no només inclou el preu del contenidor nou. S’ha de tenir en compte també la retirada del vell, la neteja del material tòxic que deixa el plàstic en fondre’s i el trasllat a una planta de tractament de residus.

El regidor afegeix que estan treballant en mesures de cara a que aquests incendis no afectin els cotxes aparcats vora els contenidors. “Quan s’incendia un d’aquests -comença Perarnau-, el material desfet flueix per l’asfalt i es fica sota els vehicles propers, fent-los malbé”. La solució  que proposen des del consistori és establir una distància mínima de seguretat entre contenidors i cotxes aparcats. Ara per ara, però, aquesta idea es troba en fase d’estudi, sense calendari d’implementació.

Comentaris
To Top