MARC BASTÉ ALUJAS

Cas Mercuri: Sabadell perd la innocència

Bustos, en el judici pel cas de les multes / ÓSCAR ESPINOSA

[Per Marc Basté Alujas, editor del D.S.]

Des del “¡Váyase, señor González!”, el crit de guerra d’Aznar durant el seu assalt a la Moncloa a mitjans dels ’90, empès pel vent favorable de la corrupció al govern del PSOE, fins al recent “Dimita, señor Rajoy”, passant per tota la resta d’escàndols de corrupció [… ] (poseu-hi els que vulgueu: Gürtel, Palau, Nóos, Eres, rei emèrit i Corinna, etc), alguna cosa profunda ha canviat a la cultura democràtica del país. 

L’incessant exposició pública d’escàndols i el degoteig de detalls sobre el comportament obscè de persones que havien passat per autèntics prohoms del país ha acabat despullant d’autoritat moral la classe política que ens ha regit des de la Transició. 

La corrupció ha provocat una corrosió profunda als partits, a les pròpies administracions i a la confiança dels ciutadans en el sistema: ha acabat amb la Transició i el relat de país que una vegada vam comprar.

I no es tracta només de posar la mà a la caixa, no es tracta només de desviar milions a Suïssa. Es tracta d’un cert estil de govern que acaba desembocant en comportaments moralment reprovables i que afecten cossos administratius sencers. Té a veure amb un concepte del poder polític que fa que qui l’exerceix –provisionalment i per designació popular– actuï com si el càrrec i els recursos fossin seus de ple dret. 

Amb el macro-judici del cas Mercuri li ha tocat a Sabadell perdre la innocència. Plantejat com una esmena a la totalitat del govern de Bustos, Mercuri pot semblar un cas menor en l’univers actual d’escàndols de corrupció –no es tracta de xifres escandaloses a Suïssa, per dir-ho d’alguna manera–, però reflecteix un estil de govern intolerable. Cada detall de cada gravació provoca indignació pel mal irreparable a la ciutat, a l’Ajuntament i als seus treballadors. Al D.S. tenim molt clar el nostre paper en aquest procés –informar amb rigor, profunditat i sensibilitat sobre el cas– i alhora tenim present que tots els acusats són innocents fins que no hi hagi sentència ferma. Quasi tots ells són veïns de Sabadell, persones que ens creuem pel carrer, amb qui compartim cafeteria o gimnàs, pares que porten els nens a la mateixa escola. Deixem que sigui la justícia qui condemni i, aprenent dels errors comesos, mirem cap al futur.  

Comentaris
To Top