Publicitat
Ciutat

Veïns del carrer Vallès, en alerta per les paneroles

L'Ajuntament va desinfectar el carrer fa una setmana però els veïns denuncien que encara hi queden paneroles

Una de les paneroles capturades per un veí / marta ordóñez
Per Albert Acín i Marta Ordóñez

Els veïns del carrer Vallès han detectat la presència de paneroles americanes al seu carrer, en concret, al bloc número 99. Han explicat a aquest diari que porten dies amb les paneroles a casa. "Em va caure una de dalt del sostre de la cuina i em va anar a parar al cap", alerta la Maria Dolors, una veïna del carrer que va contactar amb l'Ajuntament. Segons explica, des del consistori li van suggerir que, si l'insecte havia aparegut a casa i no hi havia constància a la via pública, havia de posar-se en contacte ella mateixa amb un fumigador.

El fet és que els veïns afectats per la panerola consideren que l'insecte ha sortit del mateix carrer, concretament del clavegueram i que des d'allà ha arribat fins les cases a través de finestres i jardins de la zona. "Arriben volant i van a parar a dins. Ho tinc tot tancat per les nits", explica la Margarida, una altra veïna del mateix carrer.  Manel Madrid, president de la comunitat de veïns del bloc 114 sospita que es tracta "d'una plaga que prové del nord de la ciutat".

L'Ajuntament ha detectat diversos casos al carrer Vallès, segons ha confirmat al D.S. el mateix consistori. La regidoria de salut va ser coneixedora de la situació i el passat 24 de juliol va fer una intervenció als embornals per desinfectar la zona. Segons sostenen des del consistori després de fer la fumigació al carrer, es conclou que el focus de la plaga és privat.

Publicitat

Què són les paneroles americanes?

La panerola americana és una espècie de panerola alada de mida gran, té una longitud entre 2,5 cm i 4 cm. És molt comuna al sud dels Estats Units i en climes tropicals, i és cosmopolita, a causa del seu viatge mitjançant el transport i comerç internacional.

Entre les espècies de paneroles més comunes, és la més gran. Pot viatjar de pressa i amagar-se en petites escletxes i sota les portes tot i tenir una mida gran. Se sap que són molt mòbils i també tenen ales que el deixen ser un aviador bastant capacitat.  L'insecte es considera sovint una plaga, ja que envaeix estances on viuen les persones per a refugi i menjar.

Com solucionar-ho?

Alguns veïns han optat per una solució casolana, que consisteix a posar en una tapa d'un pot aigua, sucre i bicarbonat a parts igual per atreure l'insecte. Els experts recomanen limitar la disponibilitat de menjar i aigua i llençar les deixalles domèstiques en cubells d'escombraries i no en bosses de plàstic. També recomanen reduir i eliminar els possibles refugis per a les paneroles i fer una inspecció, ruixar amb insecticida i intentar segellar escletxes i clivelles.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top