Ciutat

Les claus per sobreviure a l’onada de calor

La massa d’aire africà afectarà especialment durant el divendres i el cap de setmana

Un nen al tobogan de la Bassa / Óscar espinosa

El primer dimecres d’agost ve marcat per  la primera onada de calor de l’estiu, que ve precedida de l’alerta groga d’ahir a catorze províncies de sis comunitats autònomes per temperatures que arribaran als 40 graus. El termòmetre no donarà treva a la nit, amb mínimes d’entre 20 i 25 graus .

La massa d’aire africà comença a arribar aquest dimecres, però no serà fins divendres i el cap de setmana quan es veurà el punt àlgid d’aquest episodi amb valors molt tòrrids a la ciutat. L’onada de calor durarà fins al diumenge 5 i és molt important prendre precaucions.

Els experts aconsellen beure molta aigua habitualment, evitar les hores més fortes de sol (de 12h a 17h) i baixar persianes i romandre a l’habitació més fresca. A la nit, però, és recomanable ventilar l’habitatge i obrir les finestres i persianes. Les persones grans, els menors de quatre anys, els malalts crònics i les embarassades són un col·lectius de risc que cal atendre especialment.

Quins aliments evitar?

Beure aigua és fonamental i la primera regla per fer front a l’onada de calor. També és aconsellable consumir sucs però cal descartar les begudes alcohòliques i aquelles que continguin cafeïna, que pot contribuir a una pèrdua de líquid corporal. Amanides, fruites i verdures són alguns dels plats que més ajuden a l’organisme a disposar dels nutrients necessaris per suportar millor la calor. Els menjars lleugers permeten fer front a la calor, pel que cal evitar àpats copiosos i amb molts greixos com les salses i els fregits.

Quins hàbits adoptar?

És preferible evitar fer activitats físiques d’alta intensitat i, en cas de fer-les, optar per hores de menys sol i hidratar-se correctament.  D’altra banda, el teixit i color de la vestimenta és un altre element a tenir present: és preferible optar per teixits lleugers i colors clars que permeten una bona transpiració i ajuden a no atraure el calor.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top