Vallès

Marxar de vacances amb un cotxe elèctric

Un cotxe elèctric a un post de recàrrega / CEDIDA

Ni avió, ni tren, ni vaixell. Molts prefereixen optar pel cotxe a l’hora d’iniciar un viatge durant les seves vacances i planificar una ruta o directament improvisar el trajecte que seguiran. Tot i això, els qui prefereixen optar pel vehicle elèctric per moure’s no ho tenen tan fàcil i han d’organitzar la seva ruta d’una manera més minuciosa tenint en compte els punts de càrrega del camí.

“És com fer etapes amb bicicleta”, afirma Elisenda Tortajada, una de les responsables de l’empresa Wattacars i usuària de cotxe elèctric. Aquesta empresa amb seu a Sant Cugat del Vallès ofereix la possibilitat de llogar vehicles elèctrics per realitzar escapades pel territori i posa a l’abast dels seus clients informació sobre els hotels que disposen de punts de càrrega o les rutes verdes que ofereixen les carreteres poc concorregudes i que travessen boscos o envolten el mar.

En aquest sentit, els vehicles elèctrics contribueixen a gaudir d’aquestes escenes, ja que es tracta de cotxes molt silenciosos i que ofereixen una conducció més suau, sense sotracs. “És una meravella de conduir”, destaca Tortajada. Però els que vulguin emprendre el seu viatge amb un cotxe elèctric han de tenir clar que la ruta no es pot improvisar. “Requereix planificació i molt bon humor”, assegura la representant de Wattacars, que assenyala que fer aquests viatges també suposa “prendre’t la vida d’una altra manera”.

Les millors rutes, a França

Tot i que cada cop són més els punts de càrrega instal·lats a Catalunya, Tortajada lamenta que s’ha fet una mala planificació “farcint de carregadors zones molt denses” i limitant les possibilitats de fer ruta per tot el país. Així doncs, mentre a l’àrea metropolitana la mobilitat elèctrica està àmpliament coberta, arribar fins al Pallars és molt més complicat per la falta de punts de càrrega.

“En determinades parts del país és molt difícil trobar punts de càrrega cada 50 quilòmetres”, afirma la responsable de Wattacars, que atribueix aquest mal repartiment al fet que la decisió de col·locar estacions de càrrega s’ha deixat en mans dels ajuntaments, fet que acaba suposant un inconvenient per a alguns conductors.

“Els instal·len al centre del municipi per atreure el turisme i incentivar el comerç, però acaba resultant poc viable perquè se satura el centre”, diu Tortjada, que posa com a exemple la gestió que ha fet França, on s’ha incrementat el mapa de carregadors de manera considerable. De manera que “pràcticament no has de planificar”. Precisament, un dels trajectes més llargs que ha pogut fer el seu vehicle va ser un viatge des de Sant Cugat fins a Carcassona, passant per Andorra i entrant a Catalunya per Perpinyà fins a tornar a la ciutat del Vallès.

Ajustar el rendiment

El primer que cal tenir en compte abans d’engegar un viatge d’aquestes característiques és l’autonomia real del vehicle. Aquest és un dels principals inconvenients que fins ara han tingut els vehicles 100% elèctrics, que avui dia poden fer entre 300 i 400 km sense aturar-se. Els factors que determinen aquesta autonomia són diversos, passant pel tipus de conducció, el tipus de via (carretera o autovia) i la temperatura externa.

En aquest sentit, els experts apunten que el rendiment de les bateries és millor en temperatures més elevades com a l’estiu, però la necessitat de connectar l’aire condicionat també pot acabar repercutint en la seva eficiència. “La primavera és l’època ideal”, apunta Tortajada, que indica que, un cop es coneix l’autonomia real del vehicle només cal planificar els quilòmetres necessaris per arribar al següent punt de càrrega i “ser prudent” per tenir marge i no quedar-se en el camí.

Comentaris
To Top