Opinió

La llibertat de premsa és cosa de tots

[Per Marc Basté Alujas, Editor del Diari de Sabadell]

La presidència de Donald Trump està fent justícia a les previsions més catastròfiques. Si al principi del mandat hi havia una certa esperança que el seu histrionisme no es traduís en res gaire greu, quasi dos anys després és un fet que Trump ha donat legitimitat presidencial a l’ideari de l’alt-right, la dreta supremacista i antisistema nord-americana. Amb un cicle constant de mentides i desmentiments, i un flagrant desinterès pels fets, la carrera desbocada del president va sempre en la mateixa direcció: retallar drets, frenar avenços socials, destruir consensos, enfrontar col·lectius i dividir la societat. És l’A-B-C d’una agenda antisistema contra els valors i consensos de les democràcies occidentals modernes.

De totes les guerres del president, n’hi ha una que ens toca molt de prop. Dia rere dia, tuit rere tuit, Trump i els seus oficials insisteixen que els mitjans de comunicació només difonen fake news i que els “periodistes són els enemics del poble”. Tan intensa és la guerra bruta contra el periodisme i els mitjans que la llibertat de premsa al “Far d’Occident” es veu seriosament amenaçada. I això ens afecta a tots.

El dijous passat –una setmana després del 45è aniversari de la dimissió de Nixon arran del cas Watergate– The New York Times, un dels diaris més prestigiosos del món, es va afegir a la iniciativa de The Boston Globe i va publicar una editorial titulada A Free Press Needs You (“La premsa lliure et necessita”), reflectint el mateix missatge que les editorials de més de 350 diaris locals i regionals de tot el país, de totes les mides i colors polítics: un crit d’alerta desesperat contra l’atac de l’administració Trump al periodisme i la llibertat de premsa.

A Sabadell no patim res semblant directament, i la nostra relació amb el poder local és la que correspon: professional i radicalment independent. Però el corrent de descrèdit dels fets i del periodisme ens afecta a tots. Un ecosistema periodístic saludable és un pilar essencial del progrés i la qualitat democràtica de la ciutat, i els sabadellencs no ho hauríem de donar mai per fet. Com diu l’editorial del New York Times al seu darrer paràgraf: “Si encara no ho heu fet, subscriviu-vos als vostres diaris locals. Lloeu-los quan cregueu que han fet una bona feina i critiqueu-los quan cregueu que podrien fer-ho millor. En això estem tots junts”.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top