Vallès

Uralita haurà d’indemnitzar 14 veïns de Cerdanyola i Ripollet amb 1,7 milions d’euros

L’empresa haurà d’indemnitzar 14 veïns de Cerdanyola i Ripollet

Imatge d'arxiu de l'edifici on Uralita descarregava les mercaderies a Cerdanyola del Vallès / ACN

Catorze habitants de Ripollet i Cerdanyola rebran de part de l’empresa Uralita una indemnització de 1,7 milions d’euros per les patologies relacionades amb l’exposició a l’amiant. Així ho ha decidit el jutjat de Primària Instància 5 de Madrid, que considera acreditat que la companyia “no va actuar amb la diligència deguda en ser conegut l’elevat risc” d’usar amiant.

La sentència fa responsable a Uralita de les patologies i les defuncions dels afectats que van entrar en contacte amb aquest material. Aquesta és la segona vegada que la justícia castiga la multinacional. Aquest cop, no només s’obliga a indemnitzar en els qui treballaven a la fàbrica o eren els seus afins, sinó també en els qui residien a uns dos quilòmetres de la factoria.

El tribunal considera que l’empresa no va adoptar les mesures que, d’acord amb el coneixement que hi havia en aquell moment del material, s’haurien d’haver implantat. Aquestes actuacions eren, segons el jutge, exigibles a la companyia donat que aquesta venia “desenvolupant la seva activitat productiva amb materials que coneixia, almenys des de 1940″ i que aquests “eren perillosos“.

La sentència estableix també la responsabilitat d’Uralita sobre les defuncions de veïns en un zona en la qual “els carrers es van asfaltar amb restes de la fàbrica i, en assecar-se, l’amiant quedava en l’ambient i també sota l’asfalt, de manera que el contacte amb el mateix era evident”. El Col·lectiu Ronda ha ressaltat que la multinacional va situar en els municipis vallesans de Ripollet i Cerdanyola, entre el 1907 i el 1997, el que va ser el seu major centre productiu espanyol. Aquestes dues localitats es consideren la “zona zero” de l’amiant a Espanya.

Comentaris
To Top