Publicitat
Diners

El 85% de la contractació és temporal

Un dels cartells de recerca de personal a l’aparador d’un establiment del centre de la ciutat / VICTÒRIA ROVIRA

Es busca personal”. Almenys una quinzena de comerços del centre de Sabadell han penjat recentment un cartell al seu aparador a la recerca d’empleats. En una ciutat amb 12.741 persones a l’atur, sobta aquest l’augment de necessitat de mà d’obra.

A l’Informe de Conjuntura de Sabadell s’explica en part quin és el problema. El 84,9% dels 31.259 contractes laborals que es van signar el primer semestre del 2018 eren temporals. Els serveis és el sector a Sabadell amb més contractació laboral (82,44%). En David treballa a la secció de sabateria de la botiga Inside de la Rambla. Va entrar-hi amb un contracte de dos mesos per una suplència i ha enllaçat un altre contracte de tres mesos. “Aquí hi ha molta rotació”, indica l’empleat, que afegeix que els dependents majoritàriament són estudiants universitaris amb contractes de vint hores a la setmana.

De fet, els contractes eventuals segons les circumstàncies de la producció són que els que més es firmen a Sabadell, amb un 36,11% del total, seguit dels d’obra i servei (29,38%). Aquesta última modalitat ha crescut un 15,55% en el primer semestre de l’any. Per tant, és una ocupació precària i de poca qualificació.

“Vols formar part del nostre equip?”, pregunta el cartell de la perfumeria Druni, també de la Rambla. Aquesta botiga ja prepara la campanya de Nadal un cop s’ha acabat la d’estiu, per això, busquen un perfil d’estudiant. Durant el primer semestre de l’any el nombre de contractes entre joves de 16 a 19 anys ha augmentat un 33,81% respecte al mateix període del 2017. A més, el 41,72% dels sabadellencs contractats els primers sis mesos del 2018 són menors de 30 anys.

En altres casos, el problema són les condicions laborals. A la botiga de roba Zero Day, del carrer de les Valls, tenen penjat el cartell des del maig. “La gent jove no vol treballar ni dissabtes ni festius”, indiquen. La Mar, de Culinarium, creu que l’edat no és la qüestió. “Ha vingut gent de 50 anys que ha treballat dissabtes molts anys i ara diu que no vol fer-ho més”, afirma.

Perfil del contractat

Segons l’Observatori d’Economia Local, el perfil de la persona contractada el primer semestre del 2018 era el d’una dona (53,2%), de 30 a 45 anys ( 37%), amb un contracte eventual (36,1%) i de sector serveis (82,4%). El rètol de la botiga AG25 indica que necessiten una dependenta de 35 a 50 anys amb experiència en roba de dona. “Hi ha gent que no serveix ni dona la talla”, lamenta la Carme.

La contractació formalitzada a través d’Empreses de Treball Temporal (ETT) ha caigut un 5,8% el primer semestre. A través d’ETT, s’han firmat 8.213 contractes

Publicitat
Comentaris
To Top