Vallès

Els nens que van votar eliminar el futbol a l’hora del pati

Pot semblar estrany imaginar-se un pati d’escola sense un partit de futbol a mig matí. D’aquells que enfronten a les classes ‘rivals’ i on els nens ho donen tot per guanyar. Doncs aquesta escena ja no es tornarà a veure a l’Escola Tiana de Ripollet, o almenys durant aquest curs. Pot semblar encara més insòlit, però van ser els mateixos alumnes que a través d’una votació popular van escollir eliminar el futbol de l’hora d’esbarjo. Forma part del projecte ‘El pati dels nostres somnis’ que va engegar el centre ara fa 8 anys amb l’objectiu de transformar l’espai per fer-lo més integrador i divers per a tots els alumnes. “Al finalitzar cada curs, els alumnes i mestres voten quin és el material que més els agrada i , del que no n’hi ha, que els agradaria incorporar”, explica Francisco Inglada, el coordinador del projecte. En aquest sentit senyala que el treball no ha estat fàcil i que els primers anys els nens “demanaven molta pilota perquè no havien vist res més”.

Però tot això va començar a canviar quan al pati es van anar introduint els nous jocs. Un dels espais que més èxit ha tingut ha estat el de l’skate park, que amb la instal·lació d’una rampa i una barana és un dels elements que més reclamen els nens, juntament amb els patinets i els monopatins. Però en els últims anys el pati també ha incorporat una taula de tennis taula, raquetes de pàdel i bàdminton, xanques, cordes, un espai de música i ball o fins i tot un rocòdrom en una de les parets. “Al principi establíem un ordre per cada espai de manera que cada dia una classe podia disposar d’un material, però amb el temps em vist que els mateixos s’ho poden autogestionar”, explica Inglada. De fet son els mateixos alumnes que a través d’uns responsables, s’encarreguen de posar i treure el material i fer un inventari.

/ CEDIDA

Un pati sense baralles

La proposta del projecte volia incidir també en els conflictes que sorgien a l’hora del pati arran de la competitivitat del futbol i que acabaven repercutint a les aules. “Abans la tornada a l’aula era la resolució dels conflictes”,  relata la Cap d’Estudis, Olga de la Torre. “Ha canviat l’estat d’ànim  dels nens que entren a l’aula. Ja no tornen enfadats per la competició o avorrits”, detalla. En aquest sentit el projecte ha servit per  diluir l’activitat al patí que es concentrava majoritàriament a la pista de futbol i que ara es reparteix en diferents espais. “Abans alguns tornaven a l’aula avorrits i ara han trobat el seu espai per esbargir-se”, constata de la Torre.

/ CEDIDA

Monopatí en horari lectiu

Però l’arribada del material nou sempre genera un cert entusiasme i tots els alumnes es llencen a provar les novetats del pati. Per intentar pal·liar-ho, tot el material que s’incorpora passa abans per les classes d’educació física. “Els nens ho proven i  ho incorporem al programa lectiu”, explica el director del centre, Lorenzo Piedrafita. L’escola ha trobat en aquestes enquestes una estratègia per despertar la motivació dels alumnes que poden prendre decisions que acabaran repercutint en l’espai de lleure. “Analitzem els resultats amb ells intentant que reflexionin sobre les diferents tendències” explica Piedrafita que afegeix que “quan veuen que el futbol s’ha eliminat per votació, no s’enfaden”. I tot i que els mestres també poden exercir la seva influència amb el seu vot a les enquestes, el seu criteri tampoc acaba sent determinant. “Ells son molts més i sempre guanyen”, senyala el director somrient.

Comentaris
To Top