Opinió

En Comú… Podrem

Joan Berlanga, en una imatge d'arxiu / LLUÍS FRANCO

[Per Joan Berlanga, 1r tinent d’alcalde i membre del Consell Nacional de Catalunya en Comú]

Fa just 20 anys la ciutat vivia un moment clau: el final de l’etapa Farrés. Les decisions que es van produir en aquells moments a l’esquerra alternativa van fer possible que el PSC de Manel Bustos pogués governar Sabadell durant quatre mandats i que l’espai polític del PSUC del 79 no hagi tornat a tenir l’alcaldia de la ciutat.

Les causes que expliquen aquest desenllaç són diverses i variades, i sobretot discutibles, però sens dubte la divisió i les ruptures dins l’esquerra han tingut un paper clau. Sovint aquestes trencadisses han estat generades per persones que avantposen els seus interessos personals als interessos col·lectius. Aquesta mena de gent és a tot arreu, però la devastació i el desànim que creen entre la gent d’esquerres és especialment dolorós perquè som gent que ens ho creiem i esperem molt de les persones que posem al capdavant dels nostres projectes.

Com fa 20 anys, ara també estem en un moment clau. Les circumstàncies són clarament diferents, però és evident que la ciutat necessita tenir al 2019 un espai polític nítidament d’esquerres, connectat als interessos de les classes populars, amb capacitat de liderar la ciutat i de guanyar de manera clara les eleccions municipals. A més, en l’actual bucle “processista” que viu el país és imprescindible que qui lideri el futur govern municipal tingui cap i peus a Sabadell. En definitiva, cal una organització d’esquerres que representi l’essència de la gent treballadora de tots els barris de la ciutat talment com ho va fer el PSUC.

Al 2015 vam fer un pas important en aquesta direcció amb la creació de la candidatura d’Unitat pel Canvi a Sabadell, on vam confluir gent d’ICV, d’EUiA i de Podem. Estem satisfets de la nostra feina, vam obtenir 12.611 vots (ens vam quedar a 340 vots de guanyar les eleccions), hem estat clau en la configuració del govern de canvi actual i durant aquest mandat hem aportat estabilitat, responsabilitat i obra de govern.

Tanmateix al 2019 cal anar més enllà. Per fer-ho possible tenim un nou instrument: l’espai polític dels Comuns de Sabadell, que ha de ser capaç de superar antics marcs de coalició amb quotes de partit i fer recaure el protagonisme en les persones que hi participen a partir del principi d’una persona un vot, i així generar la il·lusió col·lectiva que permeti ser més per liderar el futur govern municipal.

Tot plegat un gran repte on la ciutat i l’interès general hi tenen molt a guanyar. Per la part que em toca, després de treballar durant els darrers anys per aquest escenari de confluència política em sento il·lusionat i preparat per encapçalar aquest projecte a la nostra ciutat a les properes eleccions municipals, si l’assemblea del Comú de Sabadell ho considera convenient.

L’any vinent farà quaranta anys del retorn de la democràcia als ajuntaments. A Sabadell va ser possible un dels governs municipals de referència de Catalunya, format per gent del poble al servei del poble. Els hereus d’aquella tradició tenim davant l’oportunitat de repetir un procés similar. La ciutat ho necessita i en comú… podrem, si estem tots i totes a l’alçada. Som-hi!

Publicitat
Comentaris
To Top