Publicitat
Ciutat

Tardà reivindica els "valors republicans" a Sabadell

El diputat d'ERC ha impartit una conferència sobre republicanisme i nacionalisme al Casal Pere Quart

Tardà (esquerra) durant un moment de la seva conferència, acompanyat de Joan Mena, a la dreta de la imatge / LLUÍS FRANCO

El Casal Pere Quart de Sabadell ha acollit aquest dijous la conferència 'Nacionalisme i valors republicans', impartida pel diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés, Joan Tardà. El també diputat Joan Mena (En Comú Podem) ha estat l'encarregat de presentar el polític independentista, a qui ha considerat "algú a qui sempre cal escoltar", tot i les seves diferències polítiques. "No compartim la mateixa via per aconseguir la república -jo opto per un estat plurinacional- però compartim molts valors", ha indicat Mena.

"No sóc nacionalista. Sóc republicà, pertanyo a un partit d’esquerres i socialdemòcrata... I sóc un independentista accidental", ha començat Tardà, definint-se així davant una sala d'actes plena. "Maleïda la pàtria per molt catalana que fos, si aquesta pàtria exclogués una part dels seus fills", ha dit el diputat, "de les banderes no se’n menja, malgrat que portin un estel".  

Aquest inici contundent ha servit al diputat per iniciar un discurs centrat en els valors republicans, que Tardà ha deslligat del concepte de nacionalisme, però que en cap cas ha considerat incompatible amb l'independentisme. Per a Tardà, els valors republicans clàssics (llibertat, igualtat i fraternitat) ja estan assolits i han de ser un motiu d'orgull, en tant que generadors de democràcia i repartiment de la riquesa, però ara cal ampliar-los: "bona part dels valors republicans, ja són valors de civilització i democràtics".

Publicitat

Defensar i ampliar

Tot i això, el de Cornellà ha recordat que cal seguir defensant aquests valors i ha insistit en els perills que s'albiren a Europa en aquest segle. "Crèiem que la bèstia [el feixisme] havia mort, però la bèstia només dormia. Portem divuit anys del segle XXI i veiem que en democràcies més avançades que la nostra, partits xenòfobs estan configurant majories parlamentàries", ha advertit. Tardà també s'ha mostrat preocupat pel fet que "la desigualtat econòmica a nivell planetari s'estigui agreujant" i per l'auge de confessions religioses contràries als "valors republicans".

Al mateix temps, Tardà ha insistit en el fet que cal ampliar els drets vinculats a aquests valors republicans. Així, el diputat d'ERC ha parlat de la necessitat de lluitar per l'internacionalisme com a derivada de la fraternitat, o de la laïcitat de l'estat com a valor intrínsecament republicà. "Creure el que vulguis no et dona dret a res més que a creure el que vulguis", ha opinat Tardà, que ha insistit en la necessitat que el republicanisme entri "amb valentia" en el debat sobre l'escola concertada religiosa.

El diputat ha reiterat també que "els fills de la república han de tenir garantits la sanitat, l'educació i la sanitat" i que el següent valor pel qual lluitar és el dret a un habitatge digne. "Si no el constituïm en un valor republicà que s'ha de traduir de forma immediata en un dret objectiu, crec que no estem fent el que hem de fer", ha assegurat.

La sala d'actes del Casal Pere Quart estava gairebé plena / LLUÍS FRANCO

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top