Ciutat

ERC lidera la cursa electoral a Sabadell, segons una enquesta

Albert Acín i Albert Solé

ERC superaria el PSC com a força més votada a les eleccions municipals del 2019. Així ho apunta un sondeig que l’Institut Opinòmetre ha realitzat per a ERC, segons confirma l’empresa d’enquestes, a la qual ha tingut accés aquest diari. Si al maig es confirmessin els resultats del sondeig, per primera vegada en dues dècades els socialistes no aconseguirien alçar-se com la formació més votada a Sabadell.

Els republicans guanyarien els comicis del proper mes de maig en un consistori de nou molt fragmentat: ERC obtindria sis regidors (en sumaria dos més) en la que seria la seva primera victòria des de la restauració de la democràcia. En la segona posició empatarien amb 4 regidors el PSC (un regidor menys), la Crida (els mantindria) i Cs (en sumaria un més).

Completarien el nou consistori Junts per Sabadell amb tres regidors (un menys); Guanyem (2) i PP (1) igualarien el resultat del 2015. Sobre el sondeig, el director de l’Institut Opinòmetre, Josep Ribó, assenyala que les previsions encara són preliminars perquè “el clima electoral tot just s’ha despertat” i encara falten revelar algunes fórmules electorals i cares visibles.

Majoria d’esquerres

La repetició de la fragmentació no impediria la reedició del pacte quadripartit que governa a l’Ajuntament de Sabadell des del 2015. De fet, ERC, la Crida, UpC i Guanyem sumarien un regidor més que ara, i arribarien als quinze. Una altra de les dades rellevants del sondeig és l’alta indecisió: pràcticament la meitat dels electors (46,8%) no sap o prefereix no contestar.

Davant aquest fet, Ribó apunta que el “context polític nacional” podria incidir en un augment de la participació respecte al 2015, quan l’abstenció va ser elevada (44,9%), com passa en altres grans ciutats “amb barris dormitori”.Si es complís el resultat d’aquesta enquesta, seria el primer cop que guanyaria una formació independentista, un escenari que mai abans s’havia vist a Sabadell.

Juli Fernàndez, el més valorat

El sondeig revela que l’alcaldable d’ERC, Juli Fernàndez, és ara per ara el líder polític més valorat a Sabadell, amb un 5,82 de valoració mitjana. Així mateix, Fernàndez és el candidat més conegut entre els veïns de la ciutat amb un 51,8% de coneixement.

L’enquesta també pregunta per altres tres líders polítics: l’actual alcalde, Maties Serracant, la socialista Marta Farrés, i Lourdes Ciuró, de Junts per Sabadell. L’alcalde és el segon més ben valorat (5,42), i el segueix Ciuró amb un 5,12. La candidata del PSC no arriba a l’aprovat per la mínima amb un 4,91. L’enquesta d’ERC no ha preguntat per cap altre alcaldable.

La dada impactant és el baix coneixement de qui és l’alcalde. Tres de cada quatre sabadellencs (76,2%) no saben qui és Maties Serracant, un percentatge que augmenta fins al 84,2% en el cas de Farrés i al 89,6% amb Ciuró.

Comentaris
To Top