Ciutat

Zoom: Castanyada Vs. Halloween

Cada any, el final d’octubre porta el mateix dilema: castanyada o halloween? Els deliciosos panellets treuen el cap pels mateixos carrers per on surten els fantasmes i vampirs.

Halloween o Samhain. La festa pagana dedicada a foragitar els esperits malignes se celebrava fa segles a Bretanya, Escòcia i Irlanda el dia 31 d’octubre –el dia de cap d’any, segons el calendari celta–, i el cristianisme va reconvertir-la en la festa de Tots Sants. Malgrat tot, aquesta tradició anglosaxona s’ha introduït dins la nostra tradició popular amb tanta força que ja competeix amb la popular castanyada i amb la diada dels difunts. Ho demostren les fotos d’aquest reportatge, amb el monstre Pennywise, una calavera amb teranyines, o dos nuvis a l’estil Bitelchús. La contrapartida l’ofereixen les castanyeres, reconvertides en recaptes escolars per als viatges de fi de curs. En diversos punts de la ciutat, ofereixen l’oportunitat d’escalfar-se les mans i menjar el fruit generós de l’arbre del castanyer. Foc i difunts: ves per on, tot ens recorda a les fogueres dels antics.

Comentaris
To Top