Ciutat

Reclam per la unitat de l’esquerra en el vintè aniversari de l’Entesa

Els seus principals impulsors celebren l’efemèride al Casal Pere Quart

Fotografia: Óscar Espinosa

Clam per la unitat de l’esquerra política i per mantenir vigents els valors fundacionals. Aquests han estat els eixos fonamentals de l’acte del vintè aniversari d’Entesa per Sabadell, avui integrada a la Crida. L’acte, celebrat aquesta tarda al Casal Pere Quart, ha comptat amb representació de part dels seus impulsors.

L’efemèride ha servit per fer un cop d’ull al passat –fins i tot amb alguns punts d’autocrítica– i alhora per reflexionar sobre els compromisos del projecte polític de cara al futur. La seva primera candidata (a les eleccions de 1999), Dolors Calvet, va demanar mantenir tres eixos fonamentals que associa a l’Entesa: seguir sent “l’opció valenta” per Sabadell, “no deixar-se corrompre” i sobretot mantenir-se com a “precursora de la unitat de l’esquerra” a la ciutat, idees que Calvet vol mantenir per tal de garantir una transformació de la ciutat que encara –reconeixia– és a mitges.

“La degradació [en referència a l’etapa Bustos] no s’arregla amb un any”, ha exposat al públic present, entre els que trobava el regidor Lluís Perarnau però en què va notar l’absència de l’alcalde, Maties Serracant.

Superar temps passats

Juntament amb els altres ponents –els impulsors Guillermo Lusa i Artur Domingo–, Calvet ha demanat a l’equip de l’Entesa posar els esforços a “refer la ciutat” després de l’etapa socialista. En aquest sentit, ha considerat que Sabadell no ha pogut superar, tot i el canvi de mans al govern local, una forma “clientelar” d’entendre la política, en què “o estaves amb el govern o eres l’enemic”.

El cas Bemba, la creació dels antidisturbis, les pressions a l’oposició, la sortida de part d’ICV i la seva entrada en el govern socialista han estat alguns dels records d’aquest anys de l’Entesa, sobre els quals han apuntat que no va saber digerir bé el seu nou rol a l’oposició.

Debats antics (i actuals)

Els ponents han aprofitat per fer memòria de les disputes de l’esquerra durant la configuració de l’Entesa, tals com les sigles, les quotes de partit i la limitació de mandats dels càrrecs electes. “N’hauríem d’aprendre”, ha assenyalat Artur Domingo, sobre problemes que avui alguns pensen que arrossega l’esquerra política sabadellenca.

Comentaris
To Top