Ciutat

Sopar del PSC pagat per Smatsa: Cristian Sánchez diu que “complia ordres” de Francisco Bustos

Cristian Sánchez apunta a Francisco Bustos com a responsable del sopar del PSC en què Smatsa hauria aportat 100.000 euros

Cristian Sánchez, a la sortida dels jutjats de Sabadell / A.A.

Qui va organitzar el macrosopar del PSC en què Smatsa hauria aportat 100.000 euros? L’exregidor del PSC Cristian Sánchez ha parlat amb noms i cognoms en la seva declaració als Jutjats de Sabadell: va ser l’aleshores regidor d’Espai Públic, Francisco Bustos, qui va donar ordres a un grup de voluntaris de l’òrbita socialista. Ordres que explicarien, segons l’atestat dels Mossos, que Sánchez hagués tramitat un pagament ‘en B’ de 15.576 euros pel servei de càtering, una de les tantes factures amb què el PSC hauria eludit declarar aquests costos com a despeses de campanya, segons els indicis policials.

Sánchez, fins fa un mes regidor del PSC, ha declarat avui davant la jutgessa del Mercuri, Beatriz Faura. Les compareixences dels investigats han girat al voltant d’aquest esdeveniment, celebrat el 30 d’abril de 2011, que tant la Unitat Operativa Anticorrupció dels Mossos d’Esquadra com la mateixa Faura identifiquen com una de les contraprestacions per “arreglar” el contracte.

L’exregidor ha rebutjat fer cap declaració als mitjans en sortir dels jutjats. Qui sí ha avançat el contingut de les declaracions ha estat l’advocat de l’acusació popular, Raúl García Barroso, que ha exposat que Sánchez ha apuntat “de forma rotunda” a Francisco Bustos, de qui ha dit que requeia “tota la part econòmica i administrativa” de la campanya electoral de les eleccions de 2011. Sánchez s’ha identificat com un dels tants voluntaris del partit i ha apuntat que “complia ordres”. Pel que fa a l’organització tècnica del sopar ha apuntat a Manuel Serra, que no figura investigat en la causa.

Els pagaments ‘en B’

Cristian Sánchez figura com un dels investigats del citat macrosopar. Segons els Mossos, ell hauria intevingut per pagar la partida més gran de l’esdeveniment: el servei de càtering, que va tenir un cost de 65.803 euros, sufragats a l’empresa Civit Control, SL, que es va pagar en diferents parts. Els Mossos identifiquen Cristian Sánchez com la persona clau que facilita a l’empresari Antonio Portillo una part dels diners. Concretament, 15.576 ‘en B’ el mes d’abril, al que caldrà afegir dues factures més, una de 14.000 euros el juliol i una liquidació final de 36.227,52 euros mitjançant un xec, costos que el PSC va vincular a la Festa de la Rosa del PSC de Gavà en un suposat intent d’el·ludir la llei electoral espanyola.

Portillo també ha declarat aquest matí i ha reconegut ambdós fets: d’una banda, ha reconegut que una part del servei de càtering es va pagar en efectiu, i també que en la factura declarada pel PSC “va accedir a emetre la factura sota el concepte Festa de la Rosa“. Ara bé, Portillo només ha respost les preguntes de la seva defensa i no ha esclarit qui li va fer constar el pagament amb aquesta fórmula. És a dir, qui era l’intermediari. En aquest sentit, Cristian Sánchez insisteix que qui estava vinculat amb l’empresari i l’encarregat dels ‘tràmits’ era Francisco Bustos.

El restaurant de Francisco, a les factures

Segons l’atestat dels Mossos, diverses factures van ser pagades per l’exregidor i germà de l’exalcalde, Francisco Bustos, a través de la seva empresa, Migas y mucho más SL, amb què gestionava el seu restaurant. Entre les quals figura l’espectacle de trapezistes. Avui ha acudit als Jutjats la seva administradora, Montserrat Martínez, que ha explicat -seguint la línia de Bustos, que va assegurar que era un “donatiu”- que la intenció de pagar part de l’acte era “repartir targetes” del restaurant amb la intenció de promocionar-se, un argument que segons l’acusació popular “no és creïble”.

Què hi ha del contracte?

El contracte suposadament “arreglat” entre l’Ajuntament i Smatsa, la concessió a 20 anys per Smatsa, ha tornat a sortir en el marc de les declaracions. El funcionari investigat Joan Figueras, un dels redactors de les clàusules del contracte, ha donat resposta a una de les grans crítiques de l’Ajuntament actual sobre el plec de condicions: l’import de l’aval bancari que havia d’entregar Smatsa després de guanyar el concurs. La llei estableix que ha de ser el 5% del total adjudicat (sobre 370 milions d’euros), però la xifra aportada va ser de 600.000 euros. “Ha explicat que va ser una errada de còpia-enganxa per això surt els 600.000 euros i no el que marca la llei”, ha explicat Barroso sobre la declaració del funcionari.

Tampoc s’ha trobat una explicació al fet que Smatsa entregués l’aval dos mesos després, quan la llei exposa que ha de ser dins de 10 dies naturals a l’aprovació del ple. “Ha exposat que no era rellevant i que se’ls va donar més marge”, ha explicat l’advocat. D’haver-se complert la norma, si no s’hagués entregat la quantia, la llei establia que Smatsa perdia la victòria al concurs i la concessió s’atorgava a la següent empresa: Fomento de Construcciones i Contratas (FCC).

Comentaris
To Top