Ciutat

Cas Smatsa: així es va pagar el sopar dels 100.000 euros de Bustos

El sopar del PSC d'abril de 2011 / LLUÍS FRANCO

30 d’abril de 2011. La campanya electoral és a punt de començar a Sabadell. El PSC, aleshores amb l’exalcalde Manuel Bustos al capdavant, organitza un macrosopar amb milers de comensals a la Pista Coberta d’Atletisme. Un menú valorat en 27 euros per convidat, decorat lumínic, trapezistes, músics… un autèntic desplegament per aconseguir una nova victòria socialista de l’exalcalde, que ja duia dotze anys en el càrrec.

La jutgessa del Cas Mercuri identifica el sopar del PSC com una de les compensacions d’Smatsa després de suposadament haver “arreglat” el contracte de neteja viària i recollida d’escombraries de Sabadell –valorat en 370 milions d’euros en vint anys de concessió– l’elaboració del qual centra l’edició d’aquest cap de setmana del D.S.

9.000 euros declarats, 100.000 euros reals

La investigació realitzada per la Unitat Central Anticorrupció dels Mossos d’Esquadra, a què ha tingut accés D.S., apunta que l’empresa concessionària hauria aportat 100.000 euros pel sopar, un import que hauria quedat al marge de la comptabilitat del PSC. Presumptament, algunes factures s’haurien pagat a través de tercers -fonamentalment persones vinculades al socialisme sabadellenc-, algunes d’elles en negre. Així, dels 100.454,72 euros que estimen els Mossos que es va gastar en l’acte, el PSC només va fer constar davant del Tribunal de Comptes dues factures que sumen 9.162,53 euros. Els Mossos detecten diversos delictes en els fets: des de blanqueig de capitals, falsedat documental fins a un delicte contra la llei electoral espanyola atribuïts a l’exregidor Francisco Bustos, que és la persona que es creu que va fer derivar els diners d’Smatsa pel macrosopar.

Eugenio Díaz (Smatsa): “Hi ha cent mil euros inqüestionables que són despeses incorregudes enguany (…) allà hi ha bàsicament els costos del que vam fer de la festa de l’alcalde”

Dues escoltes telefòniques entre el president de Vendex (la propietària d’Smatsa), Gervasio Rodríguez, i el gerent d’Smatsa, Eugenio Díaz, van ser el punt de partida de la investigació policial. Aquest últim, preocupat per les despeses de 2011, li exposava al seu cap: “Hi ha cent mil euros inqüestionables que són despeses incorregudes enguany (…) allà hi ha bàsicament els costos del que vam fer de la festa de l’alcalde”, reconeixia Díaz. 100.000 euros que els Mossos identifiquen pel pagament del sopar, de totes les activitats, que tot seguit es detallen.

El càtering

El sopar va ser l’import més car: el servei va tenir un cost de 65.803 euros, sufragats a l’empresa Civit Control, SL, que es va pagar en diferents parts. Els Mossos identifiquen el fins fa poc regidor –i investigat– Cristian Sánchez com la persona clau que facilita a A. P. una part dels diners. Així ho explica el mateix empresari en la seva declaració en seu policial: “Vaig anar a la seu del PSC a Sabadell i Cristian Sánchez em va donar un avançament en efectiu”. Concretament, 15.576 ‘en B’ el mes d’abril, al que caldrà afegir dues factures més, una de 14.000 euros el juliol i una liquidació final de 36.227,52 euros mitjançant un xec.

Aquest últim pagament l’hauria realitzat el mateix PSC, mitjançant Lluïsa Bruguer, també investiga i aleshores administradora electoral de la formació. Segons les sospites dels Mossos, en un intent d’eludir declarar els costos de campanya, es fa figurar a la factura com un cost derivat de la Festa de la Rosa, l’acte que el PSC celebra cada any a la pineda de Gavà com a un reunió de tot el socialisme català.

Intèrprets i trapezistes

De les sospites tampoc se’n salva el servei d’interpretació per a persones sordes. L’exregidora Ana Carrasco, que va ser coordinadora de campanya de les Joventuts Socialistes de Catalunya, és –segons els Mossos– l’encarregada de pagar la factura a Apso Serveis d’Interpretació, que va costar 271,40 euros. Carrasco figura també entre la llista d’investigats. L’exregidora havia de declarar la setmana que ve –juntament amb la resta d’investigats– pel pagament d’aquesta factura però finalment ho farà el proper 11 de desembre.

La factura de l’espectacle de trapezistes, amb un cost de 412 euros, va ser pagada pressumptament per l’exregidor i germà de l’exalcalde, Francisco Bustos, a través de la seva empresa, Migas y mucho más SL, amb què gestionava el seu restaurant, a les quals cal afegir dues factures més.

Queden pendents per conèixer com es van pagar altres serveis, com l’equip de so i de llum, atorgat per Lighthouse, que per exemple va negar haver percebut cap import pel servei.

En portada: Així es va ‘negociar’ el contracte d’Smatsa

En l’edició d’aquest cap de setmana del D.S. analitzem a partir de les proves documentals i de l’atestat dels Mossos d’Esquadra com es va elaborar el contracte investigat entre l’Ajuntament i Smatsa.

Comentaris
To Top