Publicitat
Diners

Els treballadors d’Endesa reclamen un conveni “just”

Tallant el carrer Boccaccio. Amb xiulets i fent esclatar petards, els treballadors de Sabadell van mostrar el seu malestar per la situació / LLUÍS FRANCO

‘Per un conveni just’, Aquest és el lema de la pancarta que encapçalava ahir la concentració que van fer els treballadors d’Endesa a Sabadell. Un centenar d’empleats de la companyia elèctrica va tallar el carrer Boccaccio al barri de Gràcia i d’accés a la Zona Hermètica.

La plantilla de la companyia elèctrica es manifestava principalment pel bloqueig de la negociació del V Conveni Marc d’Endesa. Curiosament, en el mateix moment de la protesta, els secretaris generals estatals d’UGT, CCOO i del Sindicat Independent de l’Energia (SIE) iniciaven a Madrid una reunió amb la patronal per reprendre les converses. Aquesta trobada es va allargar fins a última hora del vespre amb l’objectiu de definir un grup de treball reduint el nombre de participants a la mesa negociadora per establir acords. Fonts sindicals van atribuir aquest avanç a les mobilitzacions arreu de l’Estat, com la d’ahir a Sabadell.

Des de fa un any i mig, sindicats i patronal estaven negociant el conveni. Aquesta situació de bloqueig tenia una data de caducitat, el proper el 31 de desembre, en què caurien les condicions del conveni vigent. Els representants dels traballadors culpaven ahir la companyia d’aquesta paralització.

Segons els sindicats, la patronal insisteix en uns plantejaments de retallades i de precarització. El secretari general de la Secció Sindical de CCOO d’Endesa Zona nord-est, Ricard Serrano, ha denunciat que “en cap moment es planteja traslladar els beneficis als salaris”. En aquest sentit, els sindicats denuncien que aquests beneficis s’han anat dirigits a la italiana Enel com a accionista majoritari i no s’han inverteixen a l’Estat. “Això ha comportat una càrrega de treball i pitjor resposta als usuaris”, assenyala el representant sindical. En aquest sentit, el delegat territorial del SIE a Catalunya, Juan Alonso,  va denunciar que Endesa “no tributa en aquest país i s’emporta els diners a Itàlia, i l’empresa s’està descapitalitzant” i va negar que tinguin el subministrament elèctric gratuït.

En darrer lloc, Serrano va afegir que el conveni comporta un model d’organització “molt regressiu, de tots contra tots i convertir-se en una empresa de servei”.

Publicitat
Comentaris
To Top