Vallès

Un mort i diversos ferits en el descarrilament d’un tren de la R4 a Vacarisses per una esllavissada

Un veí de Castellbell i el Vilar ha mort i desenes han resultat ferides –cinc menys greus i 44 lleus– en el descarrilament d’un tren de Rodalies de la línia R4 que circulava entre Manresa i Sant Vicenç de Calders –la que passa per Sabadell– que ha descarrilat per una esllavissada a un quart de set del matí entre les estacions de Vacarisses i Vacarisses Torreblanca. El tren, en què anava la víctima mortal de 36 anys d’edat, havia sortit de Manresa a les 05:52 hores.

Es tractaria d’un tren de sis vagons, i els últims dos cotxes haurien descarrilat per culpa d’un talús que hauria caigut entre Can Serra i el polígon Can Torrella, segons ha informat Protecció Civil. Catorze dotacions de Bombers i vuit ambulàncies s’han desplaçat al lloc de l’accident per atendre el passatge, així com tècnics de Protecció Civil i set patrulles dels Mossos d’Esquadra.

Els ferits han estat traslladats a l’hospital i alguns, els de menys gravetat, s’estan atenent al lloc dels fets. D’entre els ferits, dos menys greus i tres lleus han estat traslladats a Mútua de Terrassa, dos lleus i dos menys greus han estat portats fins a l’hospital sabadellenc Parc Taulí. Així mateix, un menys greu ha estat traslladat a Althaia, tres lleus al CUAP Sant Félix i un lleu al CUAP Manresa.

El conductor també ha quedat ferit però conscient. Bombers ha confirmat minuts abans de les 8 del matí que no queda cap persona dins dels vagons. Al tren hi havia 131 persones.

MAPA: El lloc de l’accident de Vacarisses i les afectacions al servei de Rodalies

Queda interrompuda la circulació de les línies 4 i 12 entre Terrassa i Manresa i hi ha servei de transport alternatiu per carretera. Resta de la línia –de Terrassa fins a Sant Vicenç, passant per Sabadell– té afectacions que poden superar els 30 minuts. Rodalies ha enviat autobusos perquè els viatgers del tren afectat que no han resultat ferits poguessin arribar a les seves destinacions. La carretera C-58 ha estat tallada per facilitar l’accés dels equips d’emergència.

Les administracions es desplacen

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha dirigit al lloc dels fets per conèixer directament els fets amb l’equip d’emergències desplaçat a la zona. Els consellers d’Interior i el Territori i Sostenibilitat, Miquel Buch i Damià Calvet, així com el delegat de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernàndez, també ho han fet.

Torra ha mostrat el seu condol a la família de la persona morta en l’accident. El president també ha felicitat “la ràpida acció” dels serveis d’emergència. Calvet ha informat que “s’ha actuat des del primer moment” i ha apuntat a la temporada de pluges fortes com una possible causa del despreniment. “Sovint tenim deficiències en els talusos, i més aquest any que hi ha hagut gran acumulació de pluges”, explicava Calvet. El conseller ha explicat que la investigació anirà a càrrec de Renfe i Adif, conjuntament amb l’Institut de Geologia, que ha enviat dos persones al lloc dels fets.

Eduard Martínez, cap de la regió metropolitana d’Emergències, ha explicat que l’evacuació dels passatgers ha estat complicada per les condicions climàtiques.

El president de Renfe, Isaías Táboas, que també ha acudit al lloc dels fets amb la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha apuntat a l’acumulació d’aigua com a possible causa de l’esllavissada encara que ha matisat que la comissió d’investigació haurà de verificar aquesta versió.

La presidenta d’Adif, Isabel Pardo, ha expressat el seu condol a les víctimes de l’accident. Pardo ha explicat que ja s’ha iniciat una investigació per esbrinar les causes de l’accident, en un punt on ahir mateix hi hauria hagut una inspecció sense que s’hi trobéssin deficiències. Segons Pardo, la causa de l’accident seria la caiguda d’un mur, previsiblement afectat per la pluja dels últims dies. La presidenta d’Adif ha afegit que el punt on s’ha produït l’accident “és un punt singular que té un pla de vigilància i contingència i haurem d’avaluar el seu compliment”. Pardo ha recordat que l’any passat ja es va posar una malla al talús precisament per evitar els despreniments. Des d’avui i en els propers dies s’acabarà d’avaluar l’impacte en la via i els dies que haurà d’estar tallada.

Atenció psicològica

El pla Ferrocat de Protecció Civil està en estat d’alerta i informa els familiars de les víctimes que poden informar-se a través del telèfon 012. Així mateix, també s’ha instal·lat un servei d’atenció a la víctima a Barcelona-Sants.

Emergències ha activat un equip de psicòlegs que aten al poliesportiu de Vacarisses a les persones que s’hi estan traslladant. També s’hi ha traslladat fins allà la Creu Roja.

Un tram negre

No és la primera vegada que aquest tram pateix esllavissades que han provocat descarrilaments. Sense anar més lluny, el gener de 2009, hi va haver un descarrilament per un despreniment de pedres prop de l’estació Vacarisses-Torreblanca, justament en el mateix tram afectat avui. No es van haver de lamentar ferits.

Dos anys més tard, el març de 2011 hi va haver un nou descarrilament, deixant 11 ferits lleus i també sense cap víctima mortal. Fa tot just dos dies, així plovia en el lloc de l’accident, tal com va recollir un passatger.

Comentaris
To Top