Ciutat

Solució ‘made in’ Sabadell a la facturació electrònica

Interès pel taller. Un centenar de persones van assistir a l’acte organitzat per la Cambra de Sabadell / LLUÍS FRANCO

El 18 d’abril del 2019. Aquesta és la data en què entrarà en vigor la directiva europea per fomentar la facturació electrònica de les empreses amb les administracions públiques a Europa. Una empresa sabadellenca, Invinet Sistemes, i la Cambra de Barcelona han establert un acord de col·laboració per facilitar la integració de la factura electrònica de les empreses catalanes en els seus sistemes de gestió (ERP) a través de la plataforma B2B Router. La iniciativa, batejada com a Cambra eBusiness, es va presentar dimarts en un taller a la Cambra de Comerç de Sabadell.

A través de la directiva 2014/55, la Unió Europea (UE) exigirà a partir del 18 d’abril del 2019 l’ús obligatori d’aquesta tecnologia en els processos de contractació pública. L’objectiu que es persegueix és “ser més eficients”, va explicar Lluís Surroca, d’Eurecat. També busca l’estalvi de costos de les empreses. Segons Pep Morillas, del Consorci Administració Oberta de Catalunya, amb el sistema de digital les companyies “estalvien 6 euros de mitjana en cada factura”. Al portal e-FACT, s’ha passat de les 18 factures tramitades electrònicament el 2008 fins als 2,76 milions actuals. Morillas ha indicat que l’objectiu és arribar als 10 milions.

El problema és que cadascun dels estats membres de la UE tenen un sistema de facturació electrònica diferent. A Espanya se’n diu Facturae. Mitjançant la Norma Europea 16931, s’ha establert dos llenguatges estàndards que han d’utilitzar tots els països: UBL 2.1  i Cross-Industry Innove (CII). A més l’enviament de les factures s’haurà de fer a través de PEPPOL, que és una xarxa gratuïta que permet a les empreses europees comunicar-se amb els compradors públics en diverses etapes del procés d’adquisició.

Una oportunitat de simplificació

Vicente Atienza, de la Cambra de Comerç de Barcelona, va defensar que el nou estàndard europeu és “un avantatge i una oportunitat de simplificació” per a les empreses que han de facturar a les administracions públiques d’Europa.

El director executiu de l’empresa sabadellenca Invinet Sistemes, Oriol Bausà, va assenyalar que la directiva “pretén facilitar el comerç interior dins de la Unió Europea”. Una de les eines que tenen les empreses és B2B Router, un senzill portal a través del qual es poden enviar i rebre les factures electròniques. Bausà va recordar que va crear aquesta plataforma per donar servei als petits empresaris. Actualment, grans companyies com Endesa també utilitzen aquesta eina made in Sabadell. “El problema és que no està integrada amb els sistemes de gestió”, reconeix Bausà. Per això s’ha arribat a un acord amb la Cambra de Barcelona per ajudar les empreses a la integració de la facturació electrònica dins dels ERP.

Comentaris
To Top